Pravo lice Ivana Penave? Sklopio novi savez i gurnuo Plenkoviću ‘prst u oko’

penava milanović-

Koji je pravi Ivan Penava – pitanje je koje se nameće svakome tko samo površno baci pogled na politički uzlet predsjednika Domovinskog pokreta, stranke koja je nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora postala glavni partner HDZ-a na čijem se čelu nalazi premijer Andrej Plenković, piše Međugorac za Dnevno.hr.

˝Nije nepoznanica da je Penava svojedobno bio glavni kritičar Plenkovića i načina na koji on upravlja HDZ-om pa je tako u jednom trenutku u Vukovaru organiziran prosvjed kojim se ukazivalo na neprocesuiranje ratnih zločina u tome gradu. Tematika prosvjeda sama po sebi nije besmislena, ali su još tada mnogi tvrdili da je apsurdno što se Penava kao HDZ-ov gradonačelnik Vukovara našao na popisu prosvjednika koji demonstriraju protiv vladajuće garniture, u čijem je sastavu i sam sudjelovao. Najdalje je u tvrdnjama otišao bivši zastupnik Branimir Glavaš koji je smatrao da iza Penave stoji Milijan Brkić te da je cilj prosvjeda destabilizacija Plenkovićeve vlade.

Da s Plenkovićem nije uspio pronaći zajednički jezik Penava je pokazao i na unutarstranačkim izborima na kojima nije polučio zadovoljavajući rezultat pa je karijeru odlučio nastaviti kao nezavisni kandidat. Zbog njegove retorike, javnih nastupa i tema koje je u to doba otvarao, čelnici DP-a su u Penavi vidjeli istinskog desničara pa su ga kao takvog primili u svoje redove.

No, Penava po svemu sudeći nikada nije bio ni istinski desničar, ni timski igrač već karijerni političar kojemu je primarni interes borba za fotelje što se uostalom dokazuje i u Vukovaru gdje trenutno vlada u koaliciji sa Željkom Sabom, bivšim vukovarskim gradonačelnikom s kojim je vodio žestoke borbe u vrijeme kada je Sabo provodio zapovjedi bivšeg premijera Zorana Milanovića o postavljanju dvojezičnih, odnosno ćiriličnih ploča na vukovarska pročelja, što je izazvalo snažan otpor braniteljske populacije u ovom herojskom gradu.

Na tragu tog otpora Penava se priklonio nezadovoljnim Vukovarcima te izgradio imidž desnog političara koji je u međuvremenu nadišao lokalne političke okvire i stasao u nacionalnog političara pa i predsjednika Domovinskog pokreta. Kada bi se kojim slučajem ta suradnja sa Sabom pripisala isključivo lokalnom karakteru, ostaje za zapitati do koje je mjere fleksibilna Penavina moralna ljestvica i koji su doista njegovi interesi u političkoj areni u kojoj vukovarski gradonačelnik odnedavno ima novog prijatelja, da ne kažemo saveznika.

Riječ je o predsjedniku Zoranu Milanoviću. Da, istom onom Milanoviću s kojim je Penava ulazio u sukobe zbog ćiriličnih ploča, Milanoviću zbog kojega se u Vukovaru dijelila Kolona sjećanja, i Milanoviću zbog kojega su Penavini sugrađani i branitelji ustajali na noge primajući batine od policije, koja je provodeći zakone nametnute od strane tadašnjeg premijera prosvjede smirivala udarcima. O tome je uostalom javno svjedočio i sam Penava koji je tragičnu stranu tih nemilih događanja osjetio i unutar svoje obitelji pošto je od posljedica premlaćivanja par mjeseci nakon prosvjeda preminuo njegov šogor.

Znajući dubinu odnosa između Milanovića i Penave nemoguće je ne zapitati se kako nakon svega čemu je Penava svjedočio u Vukovaru, on uopće može pomisliti na bilo kakav oblik suradnje s bivšim premijerom. Sve i da nije bilo vukovarskih prosvjeda, gledano isključivo iz političkog kuta teško je ne zapitati se je li Penava svjestan da je prije samo nekoliko mjeseci ušao u koaliciju s Plenkovićem, koji od početka Milanovićevog predsjedničkog mandata s njim vodi bespoštedan rat. Ne zanima to, čini se, vukovarskog gradonačelnika koji je nedavno naprasno raspisao unutarstranačke izbore u Domovinskom pokretu dajući time lijevim medijima prostora za napise o raskolu u Pokretu kojega su, istini za volju, daleko prije Penave stvarali operativci poput Marija Radića i drugih manje eksponiranih članova, koji za razliku od Penave istinski žive ideologiju s kojom su se predstavili hrvatskim biračima.

”Za mene je osnovno da je predsjednik države institucija, a danas je to Zoran Milanović. Ne slažem se da je predsjednička dužnost marginalna, nebitna. Za Domovinski pokret, treću stranku po snazi, važno je imati kvalitetne odnose sa svim akterima, pogotovo u okolnostima kada je broj stanovnika u Hrvatskoj pao ispod četiri milijuna i suočeni smo s puno problema. Nećemo se nikad ni s kim u svemu složiti, ali moramo razgovarati, međusobno se slušati i vjerujem da je toga svjestan i sam predsjednik države. U dobrim sam odnosima s njim, u kontaktu smo i prošli sam se tjedan uredno vidio s njim”, izjavio je Penava u nedavnom intervjuu kojega je dao Novom listu neposredno prije raspisivanja stranačkim izbora o kojima nije obavijestio nikoga u svojoj stranci.

Ne samo da se Penava redovito susreće s Milanovićem, već postoji mogućnost da bi vukovarski gradonačelnik na nadolazećim predsjedničkim izborima mogao dati potporu SDP-ovom kandidatu, što možda i jest jedan od razloga zbog kojih je požurio s raspisivanjem izbora. Tako bi Penava mogao okrenuti leđa premijeru Plenkoviću koji mora da se neugodno iznenadio kada je shvatio da je predsjednik DP-a povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 29. obljetnice VRO Oluja nazočio na prijemu kod Milanovića na Pantovčaku, čime se pohvalio i na društvenim mrežama.

Ne bi ovaj protokolarni prijem kod predsjednika bio ništa neobično da Pokret nije koalicijski partner u vladi HDZ-a čiji se predstavnici na Pantovčaku nisu pojavili, čime je još jednom po tko zna koji put demonstrirana priroda odnosa između premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića s kojim Penava očito njeguje prijateljske odnose. Kada je točno buknulo prijateljstvo između Penave i Milanovića teško je reći, ali nema nikakve dvojbe oko toga da je Penava na ovaj način Plenkoviću poslao poruku da na njegovu lojalnost ne može računati, što je uostalom vidljivo i iz Penavina odugovlačenja s davanjem potpore HDZ-ovu predsjedničkom kandidatu Draganu Primorcu˝, piše Dnevno.hr.