Predstavljene snage SDP-a za lokalne izbore: Čak 11 žena za čelno mjesto zagorskih općina i gradova

Autor zagorje.com

Nitko od ovih kandidata i kandidatkinja neće graditi tvornicu cjepiva, ali čvrsto stoje na zemlji, imaju srce, dušu i osjećaj za pravicu, rekao je šef zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić

sdp zajednička1.JPG

U Zaboku su na konferenciji za medije predstavljeni SDP-ovi kandidati i kandidatkinje za načelnice/ke, gradonačelnice/ke, župana i zamjenicu župana Krapinsko-zagorske županije.

- Neki od današnjih kandidatkinja i kandidata kreću u četvrtu ili petu političku utakmicu, neki u drugu, treću, a neki su prvi puta kandidati jer misle da mogu promijeniti svoju općinu, grad, I Zagorje na bolje. Nitko od ovih kandidata i kandidatkinja neće graditi tvornicu cjepiva u Krapinsko – zagorskoj županiji, jer to su kandidatkinje i kandidati koji čvrsto stoje na zemlji, ali osim toga imaju i srce, dušu i nešto što je u Zagorju najvažnije, osjećaj za pravicu – rekao je predsjednim zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Predstavljanju je nazočio i predsjednik SDP – a Peđa Grbin, koji je istaknuo da je SDP stranka koja se zalaže za jedan skup vrijednosti koji bi trebao stvarati bolju sliku Hrvatske i bolju sliku našeg društva, naših županija, općina i gradova. - Ta bolja slika, te ideje, programi i vizije ostale bi mrtvo slovo na papiru da nemamo ovakve ljude, da nemamo ove muškarce i žene u KZŽ u jednakom broju, jer je rodna ravnopravnost u samim temeljima djelovanja SDP – a, da nemamo ove ljude koji su u stanju te programe ostvariti. Mi u SDP – u nudimo odgovore, a ne izgovore zašto se nešto ne može napraviti. I Krapinsko – zagorska županija, ono što je napravljeno od Županije, preko gradova i općina je najbolji dokaz za to. I zato još jednom hvala mojim kolegicama i kolegama na vrijednom radu - rekao je Grbin.


Prvi se predstavio domaćin, aktualni gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, kojeg je Hajdaš Dončić najavio kao čovjeka koji je promijenio vizuru Zaboka, koji smjelo i odvažno ide po svoj novi mandat, popularno nazvanog zagorski Bidenom. - Nećemo se baviti COVID – ima, problemima koje on iziskuje, nego vizijom koju želimo ponuditi u novom mandatu našim sugrađanima, suradnicima, gospodarstvenicima, prosvjeti, kulturi, sportu. U proteklim mandatima puno puta sam i u ime Vijeća Europe i u ime Europske unije nastupio pred novoizabranim načelnicima i gradonačelnicima u drugim zemljama i govorio: Morate imati viziju, morate skupiti saveznike. Politika u kojoj stvarate protivnike neće vam donijeti rezultate. Politika koja traži saveznike među svim strukturama i slojevima društva, među svim djelatnostima ima šansu ostvariti svoju viziju i ostvariti ono što čini napredak i boljitak građana ove Lijepe naše, Hrvatskog zagorja ili konkretne lokalne zajednice – rekao je Hanžek.


Po prvi puta u političku bitku krenuo je Nikola Grđan, kandidat za načelnika općine Budinščina. - Idem po svoj prvi mandat, nadam se, mislim da Budinščina može bolje i hvala SDP – u na prilici – rekao je Grđan.


Kandidatkinja za predsjednicu Općinskog vijeća iz Hrašćine Ljubica Mikulčić, aktualna zamjenica načelnika općine Hrašćina, istaknula je da je nastavno na dosadašnju odličnu suradnju s HSS – om i na projekte koji su uspješno odrađeni kao što je izgradnja sportske dvorane, donesena odluka da se predstojećim lokalnim izborima ide u zajedničku suradnju sa zajedničkom listom kojom će podržati kandidata iz redova HSS – a. - Pobjedom naše zajedničke liste ostvarit ću mjesto predsjednice Općinskog vijeća Općine Hrašćina – rekla je Mikulčić.

Anita Krok kandidatkinja je za načelnicu Općine Konjščina. - Moja slika Konjčine je da ponovno postane kvalitetna općina i općina u kojoj svaki građanin ima svoje mjesto. Hvala na podršci, i na kraju – ne spalionici, ne nepotizmu i vratimo pravicu Konjčini – rekla je Krok.

Aktualni načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić, kojeg je Hajdaš Dončić najavio kao čovjeka s karakterom, energijom, idejom, rekao je da od 90. – tih godina vjeruje u bolju, normalnu hrvatsku državau za koju se kao i mnogi drugi borio. – Isto tako vjerujem, ne utopijski, da će od mojih sumještana biti prepoznato da smo uradili strašno puno moji koalicijski partneri i ja na razini općine Zlatar Bistrica te da ćemo Zlatar Bistricu učiniti još boljom, perspektivnijom i ljudski prihvatljivijom, i ono što nam je stvarno najvažnije, da naša Zlatar Bistrica u tom našem kvartu postane jedan od vodećih lidera u gospodarstvu – rekao je Miholić.


Kandidatkinja za gradonačelnicu Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek nije bila na predstavljanju, no obratila se kandidatkinja za predsjednicu Gradskog vijeća u Zlataru Danijela Findak. - 2017. godine je prvi puta u povijesti grada Zlatara na čelo grada sjela žena, Jasenka Auguštan – Pentek, dobivši preko 70 posto glasova birača. Političku karijeru započela je nekoliko godina ranije obnašajući dužnost zamjenice tadašnjeg gradonačelnika Stanka Majdaka. Zajedničkim radom, trudom i zalaganjem i znanjem, grad Zlatar su od grada slučaja doveli do potpune financijske stabilnosti. Danas nakon 4 godine svojega mandata, Jasenka je prepoznata diljem Hrvatske kao iznimna gradonačelnica i osoba. Svojim radom, zalaganjem, trudom i zajedničkim ulaganjem sa svojim timom, grad Zlatar svakim danom postaje gradom boljim za mjesto života i prepoznatljiv posjetiteljima. Kandidatura u predstojećim izborima za mjesto gradonačelnice samo je korak dalje i nastavak ostvarivanja vizije i ciljeva koji imamo svi zajedno u gradu Zlataru. Vidim da su građani Zlatara prepoznali tko im grad svakim danom pretvara u mjesto dostojno za život savkog čovjeka, lješim i boljim, te da će svoje povjerenje na ovim izborima dati također Jasenki Auguštan – Pentek – rekla je Findak.


Predstavio se i dr.vet.med. Krunoslav Bodalec, kandidat za načelnika Općne Lobor. – U sklopu svojeg posla upoznao sam sve svoje mještane, njihova dvorišta i životinje. Smatram i želim poručiti da jedna općina kao što je Lobor ne treba profesionalnog političara, to je općina koja ima jedva 3000 stanovnika i koja ima skoro 900 domaćinstava iz kojih mladi masovno iseljavaju. Ja sam nezavisni kandidat za načelnika općine Lobor koji će svoj posao obavljati volonterski, a svu svoju plaću ću dati za izgradnju novog nogometnog igrališta u centru Lobora, da se mladi imaju baviti kojom aktivnosti i smatram da je sport jedini izlaz iz ove COVID situacije – rekao je Bodalec.


Mladenka Mikulec, aktualna načelnica Općine Mače i kandidatkinja za novi mandat, rekla je da je Mače doživjelo jedan značajan iskorak u svom razvoju u protekle 4 godine. - Nadam se da sam i kao žena na ovoj poziciji potaknula mnoge svoje kolegice da se kandidiraju i da pokažu da žena može i zna. Ono što vidim u svom mjestu, moja slika mjesta je još bolje i još ljepše Mače – rekla je Mikulec.

Načelnik sam općine Bedekovčina 8 godina. Znam, hoću i mogu i vodit ću općinu Bedekovčina i naredne 4 godine – rekao je Darko Ban.


Ivan Tuđa, SD-ov je kandidat za Oroslavje. - Ja se držim teze da ne pobjeđuju uvijek bolji i da ne gube uvijek lošiji. Prošli puta sam izgubio, ali su me nakon izbora građani pozvali i pružili podršku da probam još jedanput. Vjerujem u to, da ću uspjeti. 100 % za Oroslavje – rekao je Tuđa.

Vladimir Škvorc, kandidat je za načelnika Gornje Stubice. - Svojim znanjem i vještinama koje sam stekao u proteklih 8 kao zamjenik načelnika, a ukupno 10 godina svojim radom u lokalnoj samoupravi mogu doprinijeti zajedno s stručnim ljudima koji će biti na koalicijskoj listi SDP-a i HSU –a da Gornju Stubicu učinimo boljim mjestom za život u svakom pogledu – predstavio se Škvorc.


Kandidatkinja za načelnicu Stubičkih Toplica je Sabina Frgec, profesorica njemačkog i talijanskog jezika.  -Od kada znam za sebe društveno sam angažiraa jer smatram i borim se za pravednije i bolje uključivo društvo i brigu za svakog čovjeka - rekla je.


Nestranačka kandidatkinja koju podržava SDP za načelnicu Velikog Trgovišća je Katarina Kanceljak, magistra primarnog obrzovanja koja je rekla da smatra da s ljudima koji stoje uz nju može pridonijeti kvalitetnijem životu mladih i umirovljenika te svih njenih stanovnika.

Kandidat za načelnika Tuhlja je aktualni Mladen Hercigonja. – U središtu mog političkog djelovanja je običan mali čovjek, njegovi svakodnevni problemi. To su moji građani prepoznali i u prošlom mandatu, vjerujem da će i na ovim izborima. Moja vizija Tuhlja je mjesto ugodnog života za sve stanovnike – rekao je Hercigonja.


Zlatko Brlek, aktualni gradonačelnik Klanjca ide po svoj treći mandat. – Rezultate koje smo postigli u ovih 12 godina najbolja su preporuka za nastavak razvoja Klanjca i u budućnosti – smatra Brlek.


Blanka Stipčić Berić, kandidatkinja je za načelnicu općine Kraljevec na Sutli. Po struci ekonomista, radi na svom OPG-u koji se bavi tovom junadi, ima 150 grla. Imam znanje kako napisati i realizirati projekte i svojim znanjem mogu doprinijeti svojoj lokalnoj zajednici – rekla je.


Gordana Jureković, kandidatinja za načelnicu općine Krapinske Toplie smatra da Krapinske Toplice zaslužuju modernu, efikasnu i poštenu vlast koja će biti na usluzi građani te da će to njenim izborom građani i dobiti.


Kandidatkinja SDP –a za izbore u Petrovskom je Monika Poslončec, koja je rekla da u središte života želi vratiti djecu, mlade i mlade obitelji jer su upravo osnova napretka u zajednici u kojoj živimo.

Veterinarka Silvija Puljko SDP-ov je izbor za načelnicu Radoboja koja je rekla da Radoboj treba nove ljude i ideje te da je njezin cilj da Općina Radoboj postane mjesto sretnih i zadovoljnih ljudi.

Po treći mandat za načelnika Svetog Križ Začretja ide i Marko Kos. - U posljednjih 8 godina sam, kao i moji prethodnici iz kvote SDP-a, pokazali da je Sveti Križ Začretje jedna jaka gospodarska cjelina koja je pristojna prema svakom čovjeku i jedno okruženje za ugodan život, rad i odmor. S mladom ekipom krećemo i dalje – rekao je Kos.


SDP-ova kandidatkinja za gradonačelniku Krapine Irena Šafranko istaknula je da voli svoj grad, ali da se u njemu radi sve stihijski, nisu posloženi prioriteti, ne koriste se EU fondovi i nema sadržaja za sve sve stanovnike. – Krapina debelo zaostaje za okolnim općinama i gradovima, a županijsko je središte samo na papiru – rekla je.


Kandidat za načelnika Jesenja Ivan Klasić rekao je da njegova vizija male općine s 1500 stanovnika i s ¼ umirovljenika socijalno osjetljivije i uspješnije upravljanje.


Doktorica znanosti Mia Leljak kandidatkinja je za načelnicu Đurmanca. Rekla je kako su u Đurmancu propuštene mnogobrojne prilike i da je za rezultate potrebna upornost, što ona ima. – Moj život su zagorski bregi, đurmanečki kraj i vjera da je za promjenu potrebno malo dobrih ljudi - rekla je.


Marko Vešligaj, aktualni gradonačelnik Pregrade također ide po novi mandat. Istaknuo je da je sjajno biti dio ove ekipe. Ponosan je, istaknuo je što se Pregrada pretvara u jedan zelen, transparentan, progresivan grad koji se razvija na svim poljima i brine o svim skupinama građana.

Jasnu Petek, dosadašnju zamjenicu župana i kandidatkinju za zamjenicu i u sljedećem mandatu, Hajdaš Dončić nazvao je dobrim Kasperom županije. Jasna Petek podsjetila je da je dva mandata zamjenica, a inače je prof. defektologije, magistra znanosti. 'Ono što želim istaknuti je da djelovanje Krapinsko – zagorske županije u proteklih osam godina bilo usmjereno prema viziji solidarne, pravedne i tolerantne županije.

- Među prve tri županije smo u RH po ulaganju u obrazovanje, izdvajamo preko 50 posto izvornog proračuna, Nastojimo psigurati jednake prilike za sve, dostupno obrazovanje, ujednačavanje uvjeta. Podižemo i zdravstvenu zaštitu na višu razinu u županiji. Ono  po čeme se posebno ističemo  je briga za ranjive skupine i ono što uvijek volimo istaknuti da smo županija prijatelj djece, jedina s Primorsko – goranskom županijom u RH. Briga za djecu, mlade, ranjive skupine naša je misao vodilja - rekla je Jasna Petek.

Župan Željko Kolar kazao je da kad se bavite političkim radom nakon 21 rada u svojoj struci, uvijek se okrenete iza sebe i kažete koje su ključne stvari koje vas motiviraju da se i dalje nastavite baviti tim poslom. 'Prije svega to su vaši prijatelji i suradnici koji su ovdje jer bez njih i još niz, desetke, stotine naših ravnatelja, ravnateljica, pročelnika i pročelnica, direktora i direktorica i ljudi volontera koji rade posao na području Krapinsko – zagorske županije ne bi danas bili županija ugodna za život. Drugo je kad vas procjenjuju politički protivnici, a dobio sam zapravo dva najveća priznanja od političkih protivnika. Jedno je da sam previše s ljudima. To mi je veliki kompliment jer ljudi ne shvaćaju da smo mi tu zbog ljudi i da ako ne slušate ljude ne vidite ono što bi trebi napraviti, a ako ne vidite onda niti to ne možete osvariti. To su te razlike u pogledima između služenja i vladanja – rekao je Kolar.


Najgore je za političara kad mora objašnjavati da nešto radi. Mi na svu sreću nismo u toj poziciji, dovoljno je da se prođe županijm, da se vide svi strateški projekti od obrazovanja, zdravstva, poduzetničkih centara, centra kompentetnosti. To je naš benefit i zbog toga sam apsolutno siguran da ćemo ponovno, ali zajedno s ljudima dobiti mogućnost da dalje u sljedeće četiri godine razvijamo našu županiju. U ovom mandatu koji je polako iza nas stvorili smo si dva prioriteta: obrazovanje i razvj zdravstvenog sustava. Da smo u tome uspjeli trebalo bi mi sat i pol vremena da nabrojim sve investicije koje smo u tim sektorima napravili. Za sljedeće četiri godine imamo jasnu viziju razvoja županije. Pred nama je nova financijska omotnica, pred nama je mehanizam za oporavak i otpornost, aglomeracija Grada Zagreba gdje djelomično djelomično spadaju pojedini dijelovi županije i razvojni sporazum koji ćemo potpisati -  pet sjevernih županija s Vladom RH na moju inicijativu. Otvara se prostor da sljedećih pet do sedam godina provedemo projekte vrijedne preko dvije milijarde kuna, a ključno je da smo prijavili 3,5 milijardi investicija od kojih 75 posto imaju gotove građevinske dozvole. U sljedeće četiri godine su prioriteti daljnji razvoj zdravstvenog turizma, obnovljivi izvori energije, digitalna transformacija županije,  povlačenje euroskih sredstava i soft projekti. Asolutno sam uvjeren da zajedno sa svojom ekipom ljudi koju smo stvarali svih ovih godin i u SDP-u, i s našim koalicijskim partnerima, ali i s nezavisnim stručnjacima koji su nam se pridružili, da ćemo u tome uspjeti, rekao je Kolar.

U Zagorju nikada nisam čuo isprike, ako nešto nije uspjelo prvi put onda sam samo čuo razmišljanja kako da to naprave iz druge ili treće. Nikad isprike i upravo u tome leži uspjeh ovog kraja. I zato vam, drage moje Zagorke i Zagorci, hvalana tome i idemo po novu pobjedu na novim izborima,  zaključio je Grbin.

NAjčitanije