Prekida se ‘bijeli štrajk’ sudaca

Još se čeka odluka državnih odvjetnika

Sud ilustracija presuda

Bijeli štrajk sudaca danas bi trebao završiti. Odlučili su jučer tako članovi Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca nakon sastanka s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom. Na sastanku su bili i predstavnici državnih odvjetnika, ali će se oni danas oglasiti prekidaju li bijeli štrajk, piše HRT.

Glasnogovornica Udruge hrvatskih sudaca Ivana Bilušić kazala je jučer da su s ministarstvom danas imali "ozbiljne razgovore", koji će se nastaviti sljedeći tjedan. "Na tim razgovorima intenzivno se pristupa dogovoru", istaknula je dodajući da se priča o dinamici i pitanjima sadržaja budućeg cjelovitog Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika.

Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koje im je vlada obećala donijeti do kraja 2023., a kojim bi se u potpunosti uredile plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije.

Među ostalim, traže i uvođenje indeksacije, za koju je premijer Andrej Plenković početkom tjedna kazao da je "sigurno neće biti u ovom mandatu vlade", piše HRT.