Prekvalifikacija vodi do radnog mjesta

Autor

Kako bi se pomoglo osobama srednje dobi koji se više godina nalaze na čekanju na burzi rada, županijski Zavod za zapošlj

informatika.jpg
Kako bi se pomoglo osobama srednje dobi koji se više godina nalaze na čekanju na burzi rada, županijski Zavod za zapošljavanje provodi sve aktivniju politiku sufinanciranja obrazovanja. Cilj ove mjere je učiniti sredovječnog nezaposlenog Zagorca kvalitetnijim i svestranijim radnikom koji će na sve hirovitjem tržištu rada lakše pronaći svoje mjesto pod suncem.

Učiti za deficitarna zanimanja

– Trenutno provodimo obuku dugotrajnije nezaposlenih osoba, uglavnom starijih od 30 godina i to isključivo za zanimanja koja se na zagorskom tržištu rada traže – objasnila je najnovije aktivnosti Zavoda, pročelnica Mirjana Jurman. Prema njezinim riječima uvjeti koje Zavod nudi su više nego dobri – plaćeni putni troškovi do mjesta školovanja te mjesečna naknada od 900 kuna.

Najviše se uči za računalne operatere (15 osoba u Zaboku, 13 osoba u Donjoj Stubici, 14 osoba u Krapini) te pomoćne kuhare (10 osoba u Zaboku.) Zavarivači, zaštitari te holistički maseri ostala su zanimanja za koja se trenutno prekvalificiraju nezaposleni. Dodatna prednost ovakvih programa je praktični rad koji se ostvaruje kod uspješnih poslovnih ljudi. Budući kuhari tako vježbaju u Zabokyu, a računalni tehničari u Pučkom učilištu. Sami polaznici ovakvih programa o svemu govore samo najbolje. - Jako se radujemo i veselimo ovome i nadamo se da ćemo uspješno završiti jer nova kvalifikacija nam daje barem kakvu takvu nadu da ćemo opet dobiti posao – ispričala nam je 42 godišnja Katarina Slukan koja u Zabokyju vježba za kuharicu.

Prema njezinim riječima puno se vježbaju praktične stvari, što poslodavci najviše i traže. – Uvijek me pitaju gdje ste radili, što znate raditi, pa vjerujem da ću na ovaj način imati bolje preporuke jer život moje obitelji sa samo suprugovom plaćom od 2000 tisuće kuna jako je težak. Zato mi i ova pomoć od 900 kuna koju ostvarujem zahvaljujući mojeg aktivnog traženja posla puno znači – iskrena je gospođa Katarina koja ističe da čim su joj ponudili mogućnost učenja nije ni trena razmišljala već je odmah prihvatila. Mirjana Barna iz Špičkovine slično govori te ističe da bi ovakav tečaj preporučila svim nezaposlenima. – Posao se danas teško nađe, ali ja se nadam da će mi ovo iskustvo i znanje pomoći da čim prije počnem zarađivati svoj kruh.

Dosadašnja iskustva jamstvo da se isplati

Prekvalifikacija nije jamstvo da će se dobiti novi posao, ali sa više «diploma» u knjižici šanse su veće – ističu u Zavodu za zapošljavanje. Dosadašnja iskustva nakon ovakvih tečajeva nezaposlenima daju pravo za optimističniji pogled na budućnost. – Možemo reći da su dosad «prekvalificirani» za deficitarna zanimanja gotovo 100 posto sigurno pronalazili novo zaposlenje. Nažalost, ne uvijek stalno. Nekad je to bio kraći posao, ali se barem nešto zaradilo, što je uvijek bolje od čekanja na Zavodu – zaključila je pročelnica Mirjana Jurman.
NAjčitanije