Prodaja božićnih drvca počela je prošlog tjedna, provjerili smo kakve su cijene i kakva je ponuda

'Česti su nam kupci Zagrepčani, kažu da su tu drvca jeftinija i kvalitetnija', kažu prodavači

božićna drvca zabok (2).JPG

Badnjak nam se bliži, pa se već stvaraju gužve na mjestima gdje se prodaju božićna drvca. Kako odabrati najbolji primjerak kojega ćemo okititi, što se najčešće kupuje i kakve su cijene božićnih drvca ove godine, istražili smo u Oroslavju i Zaboku.

Vlastiti uzgoj i dokup

Hortikultura Knezić iz Oroslavja se, između ostalog, bavi uzgojem i prodajom božićnih drvca. U centru Oroslavja, kod nogometnog igrališta, prodaju već pet godina, rekao nam je vlasnik Ivan Knezić. Ove je godine postavio i šator, kako drvca ne bi trebali svaki dan transportirati, a i kako bi kupci mogli nesmetano razgledati ponudu i kupovati, bez obzira na vremenske prilike.

 – Uzgajamo običnu i srebrnu smreku, a normandijsku jelu kupujemo, jer kod nas nije baš pogodno za uzgoj. Kupuje se sadnica stara četiri godine, a onda joj treba još osam godina da bi izrasla do prodajne veličine, odnosno oko 2 metra – kaže Knezić.

No, upravo je normandijska jela zadnjih godina najtraženija. – Ona je najskuplja, ali je i najkvalitetnija. Iglice ne pikaju i ne cure toliko kao kod drugih vrsta – rekao je Knezić, dodavši i kako preporuča u posudicu ispod stalka odrezanog drvca staviti malo vode. – U stanovima je zrak suhi, a bez obzira što je odrezano, drvce će tako crpiti potrebnu vodu, odnosno potrebnu vlagu i puno duže će trajati – pojasnio je Knezić.

Normandijska jela najskuplja

Ovisno o veličini, cijena odrezane smreke kreće se od 80 do 150 kuna, a one u tegli 150 do 200 kuna. Srebrna smreka odrezana košta oko 250 do 300 kuna visine 180 do 230 metara, a jednaka je cijena u srebrne u tegli. Za normandijsku jelu treba izdvojiti 300 ko 400 kuna. – Kupaca ima probirljivih, onih koji odmah kupe, ali i onih koji hodaju i razgledavaju 25 minuta i ne kupe ništa, na kraju dana se vrate i kupe prvi koji im se dopao. Puno prodajemo Zagrepčanima, koji vele da je roba tu kod nas puno jeftinija, a bolja – rekao je Knezić, dodavši kako je prodajom zasada zadovoljan, a kupcima nude i besplatnu dostavu. Pozvao je i sve da izbace plastične borove iz svojim domova i nakite živo drvce, koje kasnije mogu i posaditi u svom dvorištu. Izbora još ima, a prodavat će do Badnjaka do podneva.

Od sto kuna na više

U Zaboku na sajmištu kod Gimnazije ponuda božićnih drvca je velika. Prodavača je nekoliko i bit će tako također do Badnjaka u podne. Bruno Gudan iz Dubrave Zabočke kroz svoj obrt prodajom božićnih drvca bavi se već 12 godina. Dio iz vlastitog rasadnika, dio kupuje. Ovisno o veličini i vrsti, cijene se kreću od 100 kuna na više, a u ponudi ima smreku rezanu i u tegli te nordijsku jelu, koja je najpopularnija među kupcima.

 Gudan kaže i kako, iako se ona u tegli nakon Božića može zasaditi, ipak se najviše kupuje rezano drvce. – Prodaja je počela proteklog vikenda i već je bilo zainteresiranih kupaca. Ljudi dolaze ranije kako bi imali veći izbor, što i ja preporučan, jer je upitno koliko ćemo još robe imati na sam Badnjak.

Kamo s božićnim drvcem nakon što ga raskitimo?

Upravo zbog toga što ne znaju kamo da zbrinu božićna drvca nakon Božića, mnogi se odlučuju na umjetno drvce s koji nemaju nikakve brige. Kupe ga jednom i svake godine samo sastave. No, oni koji ipak žele živi bor, odlučuju se na drvce u tegli, kojega nakon Božića posade u dvorištu. Ipak, najviše je onih koji i dalje kupuju rezana drvca. Dok je u Zagrebu uobičajena praksa da se božićna drvca nakon Božića organizirano skupljaju, nakon čega ih se melje i služe kao kompost, na području naže županije, koliko nam je poznato, već nekoliko godina organizirano prIkuplja božićna drvca jedino Komunalno društvo Krakom, na području koje pokriva. Uglavnom to bude nakon Sveta tri kralja, pa još tjedan dana, a korisnici svoja božićna drvca stavljaju uz spremnike za odvoz otpada, sukladno rasporedu odvoza. prikupljena drvca se zbrinjavaju preko tvrtke specijalizirane za izradu biomase.

 

 

 

 

NAjčitanije