PROPUSNICE I DALJE OSTAJU: 'Primjerice, ako iz Krapine netko ide na more, dobit će propusnicu'

Autor zagorje.com

Plenković Andrej Plenković se obratio javnosti nešto prije 15 sati

foto: Index.hr livestream

Plenković Andrej Plenković se obratio javnosti nešto prije 15 sati.

- Mi smo u fazi u kojoj smo došli do postupnog ukidanja mjera. Vlada je pažljivo gledala kakve će to imati učinke na gospodarstvo i živote građana - rekao je. - Vjerujem da ćemo sa ovakvim postupnim pristupom ostvariti dobar rezultat za gospodarstvo i prihodovnu stranu proračuna. Pazit ćemo da ne dođe širenja zaraze - rekao je Plenković, prenosi Index.  - Ako se to dogodi, možemo ih vratiti. Revezibilnost nije isključena - rekao je.

Govorio je o turističkoj sezoni. - Ja sam i jutros i cijeli ovaj tjedan obavio razgovore s kolegama čiji državljani vole Hrvatsku. Svi kolege željeli bi da u idućim tjednima pronađimo model kako da omogućimo otvaranje granica i omogućimo dolazak ljudi - rekao je Plenković. Pričao je s Kurzom, Janšom, Orbanom. Dodao je da to podržava i Angela Merkel – prenosi Index. To je obaveza Vlade – naglasio je.

- Ako su dvije zemlje u sličnoj epidemiološkoj situaciji, ako se jednako dobro bore, dođemo do rješenja kako se može putovati. Pa tako da Slovenci mogu u Hrvatsku, a Hrvati u Sloveniju. Iste želje imaju i drugi. Tražit ćemo rješenje i da se onda može odraditi sezona. Jasno, ona ne može biti rekordna kao zadnje tri - rekao je Plenković.

Govorio je i propusnicama.

- Proširit će se opseg razloga zašto se mogu izdavati. One ostaju, ali opseg će biti povećan uz praćenje epidemiološke slike. Što se tiče trgovina, HZJZ će izraditi preporuke. Očekujemo da se radi dvokratno", rekao je. Objasnio je da ako netko primjerice iz Krapine ide na more, dobit će propusnicu. Dakle, kako je rekao, one ostaju, ali će se lakše izdavati. - Ne trčimo. Otpuštanje mjera koliko možemo uz maksimalan oprez - rekao je nešto kasnije, prenosi Index.

NAjčitanije