Radnici Elektre posjekli i uništili stoljetnu tisu


-Dajte ispitajte tko je i zašto porezao tisu staru preko 100 godina i koja je krasila povijesnu jezgru grada Zlatara-

elektra200.jpg

-Dajte ispitajte tko je i zašto porezao tisu staru preko 100 godina i koja je krasila povijesnu jezgru grada Zlatara- dojavili su nam zabrinuti građani.


Staro drvo tise koje se nalazi u samom centru, samo nekoliko metara od crkve, kako saznajemo, ne nalazi se u povijesnoj jezgri grada, no ipak, i oni najstariji Zlataršćani sjećaju je se i kažu kako im je djelovala kao ukras grada.

Naime, radnici Elektre prošlog su je tjedna potpuno posjekli, tako da je ostalo samo stablo bez nade da se ponovno obnovi. Na mjestu gdje je tisa odrezana nalazi se još jedna koja je ostala čitava zahvaljujući prvom susjedu i vlasniku Josipu Valenčaku. Radnici Elektre jednu su skroz posjekli, a započeli su i drugu, no Josip im nije dao više rezati.

Može se malo podrezati...

-Ne bi ni prvu da je znao šta rade- kaže. A čije je vlasništvo tisa? -Obje tise nalaze se na putu koji je u vlasništvu obitelji Pisačić i Valenčak: to se zove služnost puta za jednoga i drugoga, tako da je to automatski zajedničko vlasništvo- objasnio je Valenčak. Josip je usto naglasio kako je važno da spomenemo kako on nije pozvao novinare da ne bi kasnije imao problema.

No, kad smo ga upitali što o tome misli izrazio je svoje nezadovoljstvo. - Ja nemam ništa protiv da se odreže koja grana koja smeta žici, ali odrezana je i uništena skroz, a da nije nitko nikoga ništa pitao. To se tako ne smije raditi - ogorčen je Josip, dodavši kako ga sa strane pitaju zašto je dao podrezati drvo. - To drvo je tu preko sto godina, ja sam s njim saživio, a i mnogi Zlatarščani - dodao je Josip.

Vlasnik kafića tik uz podrezanu tisu kaže kako on sa podrezanom tisom nema ništa.. Na insinuacije da je on naručio Elektru da podreže tisu jer mu je smetala zbog toga što je bacala iglice po terasi kafića odgovara negativno.- Ja nisam naručio Elektru, oni su radili svoj posel, a koliko su odrezali i kaj, nije me briga. Mene nemojte u to miješati- britak je i jasan bio vlasnik dotičnog kafića koji nije htio da spomenemo ni njegovo ime i ime kafića jer se ne želi, kaže, povlačiti po novinama.

Brojne pritužbe na Elektru

Napomenimo kako ovo nije prva pritužba na radnike Elektre. Građani stalno negoduju kako Elektra neovlašteno i bez pitanja reže grane i drveća. Zagorski list već se obraćao Elektri u slučaju jednog našeg čitatelja iz Gornjeg Hruševca koji je bio ogorčen načinom kako su mu Elektrini radnici upali u dvorište i podrezali mlade orahe. Elektra nam je već jednom objasnila kako su oni ovlašteni rezati granje i drveće koje smeta električnim vodovima i to rade u suradnji s Hortikulturom iz Varaždina. Obratili smo im se i ovaj put i to vezano uz odrezanu tisu.


Elektra: ´Mi samo radimo svoj posao´

Rukovoditelj pogona u Zlatar Bistrici Josip Čehulić objasnio je kako Elektra provodi čišćenje trase i uklanja granje koje smeta vodičima niskonaponske mreže, što je radila i u gradu Zlataru.

-Naši radnici podrezali su tisu koja je u vlasništvu drugog vlasnika koji nije bio u prisutnosti dok se rezalo, ali kako saznajemo nije se bunio. Tisa koja je u vlasništvu Josipa Valenčaka nije podrezana, već je uklonjeno samo granje koje je bilo isprepleteno u kablovima, iako bi i nju trebalo više podrezati - rekao je Čehulić.

-Tisu smo podrezali i otklonili granje koje je smetalo vodičima i to je učinjeno radi sigurnosti potrošača. To je propisano zakonom, jer Elektra mora osigurati prohodnost i otkloniti granje minimum jedan metar u krug od vodiča. Svaki nezadovoljan vlasnik može se slobodno potužiti Elektri gdje će mu biti objašnjeno zbog čega se nešto napravilo. Elektra samo radi svoj posao, što bi moralo biti jasno našim potrošačima - naglasio je Čehulić.



NAjčitanije