Rat u Ukrajini: Raste broj žrtava, među njima i dvoje djece, za napad se pripremaju i na zapadu zemlje

lavov.jpg

Četvrti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Tijekom noći krenuli su žestoki napadi u okolici Kijeva, a najžešće borbe vode se u gradu Vasilkivu, gdje je pogođeno veliko skladište nafte te u Harkivu, gdje je pogođen plinovod.

Nakon ulaska u Harkiv, ruski su vojnici navodno dobili zapovijed da napadnu Kijev sa svih strana.

Ujedinjeni narodi objavili su kako je do sada u zemlji bilo najmanje 240 civilnih žrtava, uključujući najmanje 64 smrtna slučaja, među njima i dvoje djece.

'Ukrajina neće pregovarati o miru u zemlji iz koje je se napada', poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij te je odbio pregovarati s Rusijom u Minsku u Bjelorusiji, zemlji s čijeg je teritorija Rusija napadala Ukrajinu.

Za HTV – ov podnevni dnevnik iz grada Lavova na zapadu Ukrajine javila se novinarka Elizabeta Gojan, koja je javila kako su u mnogim dijelovima Ukrajine srušene kuće, mostovi, neke su zajednice sasvim odsječene i ljudi ne mogu nabavljati osnovne namirnice za život. HRT – ova novinarka rekla je i kako se grad Lavov priprema za napad, jer, padne li Kijev, ruska će vojska prijeći Dnjepar i krenuti u invaziju na zapad zemlje. Redovi su pred bankomatima, a novaca nema, zaliha hrane sve manje.

Rekla je i kako su kolone vozila pred poljskom granicom sve veće, gdje izbjeglice čekaju na prijelaz granice već dva dana.

Poljska je najavila kako će poslati vlakove za prijevoz ranjenika i varšavske bolnice, Francuska je najavila kako će poslati zalihe goriva, a njemački je kancelar na izvanrednoj sjednici Bundestaga obrazložio odluku Njemačke da Ukrajini ipak isporuči oružje, rekavši da Rusiju treba "skrenuti s ratnog kursa".