Samo je jedna stvar Bogu nemoguća, a to je pronaći smisao ljudskim zakonima

'Teta' prodavačica u trgovini ne smije vam napraviti sendvič. Novčana kazna za prodavača i za kupca je 5.000 kuna. Nalaž

sud_zakoni.jpg

'Teta' prodavačica u trgovini ne smije vam napraviti sendvič. Novčana kazna za prodavača i za kupca je 5.000 kuna. Nalaže to tako Zakon o hrani iz 2007. godine koji zabranjuje pripremanje sendviča u trgovini, jer treba razlikovati trgovačku od uslužne djelatnosti. Prodavačica vam, dakle, može narezati salamu i kruh, ali vam tu salamu ne smije staviti u kruh. To morate učiniti sami. Glupo? Nama je!

I to je samo jedan od neobičnih i apsurdnih zakona s kojima se susrećemo u našoj državi, a ima ih 'oho-ho'. U prilog tome kako pojedini zakoni znaju biti apsurdni, pa i glupi ide izjava Marka Twaina koji je rekao kako je samo jedna stvar Bogu nemoguća, a to je pronaći smisao ljudskim zakonima.

Ne drži vodu, ali…

Jedan od najnovijih prijedloga izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama je taj da će se 'blendanje', tzv. vozačka solidarnost (ako drugom automobilu iz suprotnog smjera dajete svjetlosne signale jer ste uočili policiju) kazniti s 2.000 kuna. Razumljive su nam više novčane kazne za preveliku brzinu, za mlade vozače i sl., dok su kazne za vožnju bez svjetla po danu ipak previsoke.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je nalagao visoku novčanu kaznu onima koji ne obrađuju svoju zemlju, a za što će vas kazniti komunalni redar obilazeći oranice, pustare i šikare, na Ustavnom je sudu. Ne drži vodu. Mnogo staračkog stanovništva nije sposobno obrađivati zemlju, a puno je takve zapuštene zemlje na nepristupačnim terenima i ni ne može se obrađivati. Pa je onda najbolje poslati komunalnog redara da obilazi zagorske brege i piše kazne! Koliko s jedne strane bio opravdan Zakon o poljoprivrednom zemljištu, jer bi imali uredniju zemlju, toliko s druge strane nije, jer tko ti ima pravo naređivati što ćeš raditi sa svojom zemljom, njivom ili oranicom.

Ne daju nam pušiti, ali daju nam 'spušiti'

Zakon o zabrani pušenja u kafićima također nije zakon za 'aplauz'. Jasno, najbolje bi bilo da nitko ne puši i svi budu zdravi. Neki ugostitelji nakon donošenja zakona o zabrani pušenja, a kako bi zadržali goste, odlučili su svoje kafiće preurediti po novim standardima po kojima se dozvoljava pušenje. No, kako se priča, za koju godinu u kafićima će biti pušenje potpuno zabranjeno. Što onda s onim ugostiteljima koji su uložili desetke tisuća kuna na kojekakve naljepnice i opremu. Vraćanja novaca, nema.

U pripremi je i Novi kazneni zakon koji je jako loš po novinare i izdavače. Prema nacrtu novog Kaznenog zakona kleveta bi se mogla kažnjavati zatvorom do godine dana, a uz uvredu uvodi se i kategorija sramoćenja. Kleveta bi se tako, dakle, mogla kažnjavati zatvorom do godinu dana, a osim postojeće uvrede uvelo bi se i novo kazneno djelo protiv ugleda i časti, kojeg su zakonici nazvali sramoćenje. Sramoćenje tako neće trebati dokazivati tužitelj, već će novinar morati dokazati da nije sramotio. Postavljeno je to na način da je kriv novinar ukoliko ne dokaže suprotno, zaključuju tako mnogobrojni novinari i misle kako će sada još više porasti broj onih koji će trpjeti od duševnih boli.

Jedan od novijih zakona je Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima. Od sada se to vrši preko FINA-e. Ovrha do sada ide i na štedne uloge i oročena sredstva, a ne samo s kunskih i deviznih računa.

Stotine tisuća nezaposlenih, a starijima ne daju u mirovinu

Razumijete li Zakon o mirovinskom osiguranju? Tko može, kada i pod kojim uvjetima u mirovinu? Koliko se često Zakon mijenja, tko bi ga više znao. Vlada je jedanaestim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju u proteklih deset godina ove godine postrožila uvjete za odlazak žena u prijevremenu i starosnu mirovinu te uvela veće kažnjavanje prijevremenih umirovljenja.

Postupnim povećanjem dobne granice žene će od 2020. godine u prijevremenu mirovinu moći u isto vrijeme kada i muškarci - sa 60 godina života i 35 godina staža, a u starosnu mirovinu sa 65 godina i 15 godina radnog staža. Uz to, pet godina prijevremenog umirovljenja ubuduće će se kažnjavati s trajno smanjenom mirovinom za 20,4 posto.

U istom postotku nagrađivat će se i pet godina dulji rad. Dakle, čim dulje radiš, bolje za tebe, makar više i ne vidiš i ne čuješ. A, mladi na burzi nek' malo još pričekaju. To što su devedesetih mogli u penziju svi kojima su imali 5.000 maraka i 'turnuli' nekom u džep, posebno radno sposobni, nikom ništa.

Naravno da hrvatskih zakona kojima se čudimo kao 'pura bijelom kruhu' imamo napretek, svih se ne možemo ni sjetiti. Otkrivamo ih postupno, jer nam ih ni ne daju znati. Od svih tih silnih zakona zaboravlja se ono najvažnije. Jedna stvar dakle nije zakonski regulirana, a to je kažnjavanje onih koji ne isplaćuju plaće. Neisplatu plaće postojeći zakon inkriminira, ali ne sankcionira, iako ima obilježje teškog kaznenog djela. Postavlja se pitanje kada će naši zakonodavci poraditi na tome.

Pročitajte kakve zakone pišu Amerikanci i Englezi

Da ne bi mislili da su naši zakoni strogi i čudni, pročitajte kakve zakone pišu Amerikanci i Englezi. Njihovi pojedini zakoni nisu samo smiješni, već i bizarni, a pronašli smo ih na internetskim portalima. Da li svi ti zakoni još vrijede ili su zakonodavci ipak malo kod pojedinih zakona popustili, nije nam poznato.

Ako u Engleskoj naopačke zalijepite poštansku marku s likom kraljice prijeti vam optužba za izdaju.

Kao i Englezima, Francuzima se također ne sviđa vrijeđanje nacionalnih ikona, pogotovo ako je riječ o Napoleonu. Tako, ukoliko nazovete prase Napoleon, kršite zakon. Ali barem nećete ostati bez glave, kao u Indoneziji, koja odrubljivanjem glave kažnjava masturbatore uhvaćene na djelu.

Minnesota pak zabranjuje brkatim muškarcima ljubiti žene, a kaznit će i one koji pokušaju isto smrdeći po češnjaku. Također ćete ih razljutiti ako popijete više od tri gutljaja piva dok ležite u krevetu sa suprugom. U Minnesoti je i strogo zabranjeno vješati muško i žensko rublje na isto uže.

Paragvajci smiju sudjelovati u dvoboju no samo pod uvjetom da su oboje registrirani davatelji krvi.

Dražite li psa pokazujući mu jezik ili proste geste, u američkoj državi Oklahomi kaznit će vas zatvorom.

Vožnja za volanom s par promila alkohola u krvi, u San Salvadoru mogla bi vas odvesti ravno pred streljački vod.

Žele li nove zube, supruge državljana američke države Vermont moraju tražiti pisanu dozvolu od svojih supruga.

Umrete li u britanskom parlamentu, mogli biste biti kažnjeni. Kako? Ne zna se. Jednostavno, ilegalno je.

U američkoj državi Ohio zabranjeno je napiti ribu.

U Bahreinu ginekolog smije pregledati ženu samo gledajući odraz njenog spolnog organa u ogledalu.

U Švicarskoj muškarac poslije 22 sata ne smije obavljati malu nuždu stojeći.

Na Floridi neudate žene koje nedjeljom skaču iz padobrana mogu završiti u zatvoru.

U Milanu je legalno zahtijevati da se čovjek neprestano smije, osim na sahranama i u bolničkim posteljama.

U Liverpoolu je zabranjen toples svim ženama, osim prodavačicama u radnjama s tropskim ribama.

U Škotskoj je zabranjeno odbiti stranca ako zamoli da koristi vaš WC. Trudnica malu nuždu može obaviti bilo gdje, pa i u policijskoj kacigi.

Glava bilo kog mrtvog kita pronađenog na britanskoj obali vlasništvo je kralja.

U Engleskoj je porezniku zabranjeno uskratiti informacije koje ne želite da zna, ali dozvoljeno je da mu prešutite informacije do kojih vam nije stalo.

Pripremila: Mirjana Bašak

NAjčitanije