SDP: "HDZ kupuje potkupljive i labilne vijećnike"

Autor

Političke igre u Oroslavju, koje su uzdrmale čitavu zagorsku političku scenu, nastavljene su pozivom HDZ-a aktualnoj gra

p_825804vesna_kantoci1.jpg
Političke igre u Oroslavju, koje su uzdrmale čitavu zagorsku političku scenu, nastavljene su pozivom HDZ-a aktualnoj gradskoj vlasti da mirno preda vlast te pozivom SDP-a svome prebjegu Vesnici Kantoci da vrati vijećnički mandat stranci.


Vijest o prelasku oroslavske SDP-ove tajnice i gradske vijećnice Vesnice Kantoci u HDZ, koji je tako stekao uvjete za preuzimanje vlasti u gradu, malo je koga tko prati zagorsku politiku ostavila ravnodušnim. I dalje je to jedna od top tema o kojoj se raspravlja i izvan Oroslavja.

Pribravši se nakon prvog šoka, oroslavski zamjenik gradonačelnika i predsjednik Gradske organizacije SDP-a, Ivan Tuđa, pozvao je svoju donedavnu stranačku kolegicu da vrati mandat koji je osvojila kao članica SDP-a te da odstupi s mjesta ravnateljice učilišta na koje ju je postavila koalicija.

- U ime profesionalne etike javno je pozivam da razmisli o svom potezu, da promijeni odluku i barem djelomično popravi štetu koju je učinila. Ona bi trebala biti moralni autoritet i uzor djeci kojoj u školi predaje - rekao je Tuđa.

Kupnja potkupljivih i labilnih vijećnika

Osudio je i njene izjave u kojima vladajuću koaliciju optužuje za nepotizam i kupnju glasova navevši za primjer ravnatelje osnovne i srednje škole koji, iako su članovi HDZ-a, i dalje obnašaju svoje funkcije.

Naposljetku, Tuđa je najoštrije osudio praksu HDZ-a da mimo izbornih rezultata i post izbornih dogovora formira vlast kupnjom potkupljivih i labilnih vijećnika.

Čelni čovjek oroslavskog HDZ-a, Milan Babić reagirao je pak na Tuđine izjave poručivši mu da prestane mahati batinom od stiropora jer će se ista još lomiti, a on će opet reći da je iznenađen i šokiran .


- Gospodine Tuđa, zar je po vama moralno da netko tko je dobio dva vijećnička mandata u Gradskom vijeću kao na primjer vi, bude gradonačelnik, a HDZ koji je dobio šest mandata to ne smije biti - zapitao je na kraju Babić Tuđu.

HDZ traži sjednicu Gradskog vijeća

U međuvremenu osam HDZ-ovih vijećnika uputilo je u Grad Oroslavje dopis u kojem traže sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća za utorak 29. kolovoza. No, da li će sjednica biti održana tog datuma tek će se vidjeti jer, kako saznajemo, predsjednik Gradskog vijeća sjednicu mora sazvati u roku od 15 dana od zaprimanja zahtjeva, a ne sazove li je, tada, također u roku 15 dana, to mora učiniti gradonačelnik. Ne sazove li sjednicu ni gradonačelnik to može učinit predstojnica državne uprave.


Borovčak osuđuje i HDZ i Vesnicu Kantoci

Predsjednica županijskog SDP-a, Sonja Borovčak ne misli da će se oroslavska situacija negativno reflektirati na Županiju, odnosno aktualnu vladajuću koaliciju, jer se namjerava učiniti sve kako bi se raskrinkala HDZ-ova prljava trgovina .

Podržala je sve zaključke oroslavskog SDP-a naglasivši kako je ovo pravi primjer političke trgovine.

- Na žalost, bez obzira što je na zastupničko pitanje u Saboru, predsjednik HDZ-a i aktualni premijer Ivo Sanader govorio da se to ne događa, da HDZ nigdje ne kupuje vijećnike, očito je da on to ili ne zna ili se to ipak radi uz njegov blagoslov. Ono što u Oroslavju radi Milan Babić je primjer političara koji koristi jedan ovakav prljavi način zbog čega se običnim građanima sve više gadi politika - rekla je Sonja Borovčak.

Dodala je kako time ne amnestira nikoga, posebno Vesnicu Kantoci koja se odlučila na prelazak u HDZ.

- Očekujem da ona da ostavku jer lista s koje je ušla u vijeće bila je lista SDP-a, a ne HDZ-a. Jedina odstupnica joj je da da ostavku kako bi građanima mogla i dalje gledati u lice i kako bi profesionalno i dalje mogla odgajati mlade generacije koje bi se zapravo trebale drugačije ponašati nego što je to na djelu u Oroslavju - istaknula je Sonja Borovčak.


NAjčitanije