SDP pokreće peticiju za moratorij na kreditne obveze dužnika u trajanju od godinu dana

Autor zagorje.com

Na konferenciji za medije u četvrtak predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je kako SDP pokreće peticiju za moratorij na kreditne obveze dužnika u trajanju od godine dana

bernardić.JPG

Na konferenciji za medije u četvrtak predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je kako SDP pokreće peticiju za moratorij na kreditne obveze dužnika u trajanju od godine dana. Pokretanje peticije podržali su drugi članovi oporbe, pedsjednik HSS-a Krešo Beljak, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i predsjednik Glavnog odbora SNAGA-e Goran Aleksić.

Kriza uzrokovana epidemijom je sve dublja, a negativne posljedice su svakim danom sve vidljivije, ističe. Tisuće građana je već ostalo bez posla, dohodak pada gotovo svim radnicima i poduzetnicima i na svima nama je da pružimo ruku pomoći i povučemo prave poteze, kaže.

- Nažalost, Vlada je odbila SDP-ov Prijedlog zakona o moratoriju na kreditne obveze dužnika kojim bi se građanima i poduzetnicima omogućila jednogodišnja odgoda otplate kredita za čije vrijeme ne bi bile obračunavane kamate. Time su građani prepušteni na milost i nemilost bankama i njihovim rješenjima. To dužnicima neće pomoći, nego će samo povećati njihove ukupne obveze prema bankama. Dakle, jedino tko će od takvih rješenja profitirati su banke koje pokušavaju zaraditi ekstra profite na tuđoj nesreći. I zato SDP, HSS, HSU i SNAGA pokreću online peticiju za moratorij na kredite od godinu dana, na stranici www.moratorij.net  - rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Pozvao je građane da potpišu peticiju da se pitanje moratorija na kredite uredi zakonskim rješenjem kako bi on bio jednak za sve, da se omogući jednogodišnji moratorij na kredite građanima i poduzetnicima bez obračunavanja kamate, da se iskaže solidarnost sa svima onima koji su ostali bez posla, koji će tek ostati bez posla, i za spas gospodarstva, jer će banke za tri mjeseca isisati sav novac iz gospodarstva, a protiv urušavanja ekonomskog sustava Republike Hrvatske, rekao je.

“Sad je vrijeme kad se moramo ujediniti i pomoći onima koji su se, ne svojom voljom, našli u financijskim neprilikama. Pozivam sve da potpišu ovu peticiju i pridruže nam se u borbi za pravedno društvo, u stvaranju bolje budućnosti za sve, a ne samo za neke,” istaknuo je Bernardić.

Goran Aleksić kazao je kako je reputacija hrvatskih banaka u stranom vlasništvo trenutno na nuli, jer su posljednjih 15 godina opljačkali hrvatske građane za 20 milijardi kuna na nepoštenim kamatama, u euro i kunskim kreditima.

“Takve banke žele sad zarađivati kada nitko ne može zarađivati. Ne smije im se dopustiti da zarađuju na tuđoj muci. Očekujem da će Vlada Republike Hrvatske na temelju svih naših zahtjeva naložiti svim bankama da ponude obvezan moratorij na način da se ne naplaćuje nikakva kamata ni dodatni troškovi,” rekao je Aleksić.

Silvano Hrelja naveo je da će HSU podržati ovu peticiju iz jednog jedinog razloga, a to je što građani, uključujući umirovljenike, žive u stanju stresa.

“Prijedlog moratorija od godine dana je primjeren, za njega se vrijedi boriti. Zašto bismo mi bili bitno različiti od naših susjeda. U Sloveniji su dopustili moratorije na godinu dana, kao i u Austriji. Kod njih je to bio normalan postupak, a samo kod nas nije, jer je samo kod nas valjda važniji financijski probitak neovisan o sudbini građana,” rekao je Hrelja.

Krešo Beljak upozorava da je vidljivo da ovu krizu neće biti ravnomjerno raspoređena na sve stanovnike, neki ne samo da neće osjetiti krizu, već će na njoj i profitirati. Takve je ljude nazvao “korona-profiterima”.

“Kako vlasnici koji imaju iste banke u Austriji i Sloveniji to tamo mogu, a ne mogu i u Hrvatskoj? Očito je da je netko tu s nekim u kombinaciji. Sličnu situaciju imamo i oko potresa u Zagrebu, gdje će netko opet profitirati na tuđoj nesreći. Kako vrijeme prolazi, tako se pokazuje pravo lice HDZ-a, koje ne poznaje hrvatski interes, jednakost svih građana i koji će napraviti sve da neki pojedinci i institucije kao što su banke na tome masno profitirati,” rekao je Beljak.

NAjčitanije