Šefica u Mirovinskom osiguranju priznala kako je godinama sređivala velike penzije

Uzimala je od tisuću do dvije tisuće eura mita da uveća ljudima penzije, ide u zatvor

foto: ilustracija (wikipedia)

Vesna Škrljac godinama je bila šefica Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Tu svoju funkciju, kako je priznala na Županijskom sudu u Zagrebu, jednako tako dugo je zlorabila sređujući veće mirovine onima koji su joj za to bili spremni platiti mito, piše Telegram.hr

Sve je počelo još u srpnju 2011. kada je gospođa Škrljac bila voditeljica Referade utvrđivanja beneficiranog staža i kontrole staža, plaća i doprinosa. Tada je krenula uzimati po tisuću do dvije tisuća eura mita ne bi li budućim penzionerima bez ikakvog osnova uvećala mirovinu. Ukupno je lažirala 39 većih penzija.


Kako je sređivala veće penzije?
Podatke o ljudima koji su si na ilegalan način odlučili uvećati mirovinu dostavljali su brojni posrednici. Oni su od mita za korumpiranu šeficu u Mirovinskom sebi zadržavali deset posto. Ostalo je uzimala Vesna Škrljac.
Kako je priznala, preko šifre svojih kolegica, da ne ostavi trag, ulazila je u bazu podataka aktivnih osiguranika. Upisivala im je veće iznose plaća iako oni taj novac nikada nisu zaradili, niti su im na osnovu takvih iznosa uplaćivani doprinosi. No, povećanje plaće značilo je i veću mirovinu.


Koliko je zaradila?
Osim toga, mijenjala je ljudima koji su joj platili mito i godine staža mirovinskog osiguranja. Tako su neki uspjeli puno ranije steći pravo na prijevremenu starosnu mirovinu.
Svi ti nezakonito isplaćeni iznosi, koji su kapali godinama, nanosili su značajnu štetu državom proračunu. Prema optužnici šteta se u ovom slučaju popela na najmanje dva milijuna kuna, prenosi Telegram.


NAjčitanije