Seizmolog Fiket: Ovakve jače magnitude su bile očekivane, a moglo bi ih biti još

Radi se o sastavnom dijelu serije potresa još od prosinca.

tomislav fiket.JPG

Potres koji je noćas pogodio okolicu Petrinje sastavni je dio serije potresa sa prosinca, tako da su i ovakve jače magnitude bile očekivane, komentirao je seizomolog Tomislav Fiket, piše Večernji list.

Potres je bio prilično jak, 4,2 po Richteru. Onda je uslijedio i drugi, slabiji 2.8 prema Richteru Potres kojeg su seizmolozi zabilježili u 1:58 sati magnitude od 4,2 po Richteru osjetio se i u Sisku te Zagrebu, a intenzitet u epicentru je bio 5. do 6. stupnja europske makroseizmičke ljestvice. Nakon njega došlo je do serije manjih potresa od kojih je najjači bio pola sata kasnije s magnitudom od 2,8 po Richteru.

- Ovakav potres, kao i oni manji nakon njega, bili su za očekivati te se radi o sastavnom dijelu serije potresa još od prosinca. Koliko je građanima teško to za slušati, ovakve stvari su normalne, kazao nam je Fiket. Mogu li građani očekivati još ovakvih jačih potresa ili ne, Fiket govori kako je to teško prognozirati. - Moguće je, ipak je to dio potresa 6,2. Nekako je za očekivati, kaže. 

NAjčitanije