Sigurno i u Zagorju ima zaraženih, ali se nisu razvili simptomi bolesti

Autor M. Bašak

Najveći broj oboljelih od virusa Zapadnog Nila zabilježen u Osječko-baranjskoj županiji te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije

komarac.jpg

U Hrvatskoj su od virusa Zapadnog Nila do sada umrle dvije osobe. Najveći je broj oboljelih zabilježen u Osječko-baranjskoj županiji te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, stoga smo se s razlogom bojali pojave ove bolesti i u našoj županiji.

No, na sreću kod nas nisu zabilježeni oboljeli, odnosno pacijenti kod kojih su se razvili simptomi ove virusne bolesti koju prenose komarci. - Pretpostavka je, ali realna pretpostavka, da i kod nas ima zaraženih, ali se kod tih osoba nisu razvili simptomi, koji su, već smo rekli, nalik na gripu ili oni još gori, simptomi meningoencefalitisa – rekao je dr. Ivan Lipovac, voditelj Higijensko – epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo kZŽ.

Jer kako Lipovac pojašnjava, oko 80% zaraženih ne pokazuje znakove bolesti, 20% ih ima simptome slične gripi kao što su glavobolja, povišena temperatura, bolovi u mišićima, a manje od 1% ih dobije znakove upale mozga - malaksalost, povraćanje, povišena temperature, glavobolja, ukočenost vrata koji se zbog toga liječe u bolnici. Dobra je vijest da se s nižim temperaturama aktivnost komaraca smanjuje. - Komarci će sada biti manje aktivni i treba će im dulje vremena da obnove vrstu s obzirom na vanjske temperature. Čim padne temperatura ispod 15 stupnjeva Celzijevih, za njih je to loše – rekao je dr. Lipovac.

NAjčitanije