Šleperi ruše kuće iz temelja

Autor

“Izgradili ste cestu da bi zgrabili novce, iskoristili staru cestu da bi zaribali Zagorce”, sadržaj je trans

p_301236prosvjed_autocesta.jpg
“Izgradili ste cestu da bi zgrabili novce, iskoristili staru cestu da bi zaribali Zagorce”, sadržaj je transparenta s današnjeg prosvjednog skupa na kružnom toku u Švaljkovcu, na silasku s autoceste Zagreb - Macelj kod Svetog Križa Začretja, na kojem se okupilo 200-tinjak mještana nimalo impresioniranih obećavajućom promemorijom od 27. ožujka, koju su u kancelariji (!) saborskog zastupnika Ivana Jarnjaka potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban, gradonačelnici Krapine i Zaboka Josip Horvat i Ivan Hanžek, načelnik Općine S. K. Začretje Ivan Kranjčić, predsjednik ŽO HDZ-a Milivoj Škvorc te ravnatelj Županijske uprave za ceste Vlado Kavač.



Šleperi ruše kuće iz temelja

- Više nikome ne vjerujemo. Živimo u strahu, pucaju zidovi naših kuća, djeca će nam stradati - očajni su mještani naselja kroz koja se od zatvaranja sustava naplate počeo odvijati vrlo frekventan promet svih onih koji izbjegavaju plaćanje cestarine, pa i teških kamiona i šlepera, usprkos zabrani koju drsko krše.

Ožujskom su promemorijom obećani brojni i brzi zahvati na rekonstrukciji uništenih mjesnih cesta, koji su tek vatrogasne mjere do izgradnje spojne ceste Zabok - Krapina, no kako je siječanjska promemorija obećavala isto, a do danas se ništa nije napravilo, mještani upozoravaju da će, bude li trebalo, blokirati i autocestu.

- Pozivam Mesića, Sanadera i Kalmetu sebi doma na osam dana da vide kak nam je lepo - rekao je jedan prosvjednik pozivajući na pritisak na glavešine koje su sami izabrali, kako kaže, na svoju sramotu.

- Gospoda bi u Europu. Pa nek idu prek Splita - dodao je, dok su drugi govorili o nefunkcioniranju vertikale vlasti, a čulo se i da su neki spremni na hapšenje i zatvor, sve do izvršenja njihovih zahtjeva.

Inače, miran prosvjed završio je zaustavljanjem vozila na pješačkim prijelazima, a blokada kompletnoga prometa slijedi na uskrsni ponedjeljak 17. travnja.

Zahtjevi

Traže izgradnju paralelne ceste uz autocestu od Zaboka do Krapine, besplatno korištenje autoceste na toj dionici za sve stanovnike i poslovne subjekte s prebivalištem, odnosno sjedištem u Krapinsko-zagorskoj županiji, i otvaranje prilaza autocesti u Lepajcima i Zaboku do puštanja u promet paralelne ceste, rekonstrukciju svih lokalnih cesta koje su uništene kamionskim prijevozom, izradu zvukobrana i rješavanje oborinskih voda.
Uzeli i magistralu i novac

Mještani vjeruju da su Zagorci višestruko pokradeni, jer ne samo da su uništene lokalne ceste koje su dijelom financirali samodoprinosom nego su im uzeli i dio Zagorske magistrale, pretvorivši je u autocestu, tek slabašnim presvlačenjem asfaltom.

- Nisu je strgali i napravili kak treba, već su je tek malo ušminkali, a razliku je netko sebi stavio u džep - kažu.

Izvor: Jutarnji list
NAjčitanije