Stigao plin – normalizirana opskrba!


Okončana je velika plinska kriza, čime su ukinute redukcije isporuke plina velikim potrošačima. Naši zagorski distribu

c01e095e-6430-4bb2-96da-8c8e6e28727b.jpg


Okončana je velika plinska kriza, čime su ukinute redukcije isporuke plina velikim potrošačima. Naši zagorski distributeri plina, Zagorski metalac Zabok, Plin Konjščina, Gradska Plinara Krapina , Komus Donja Stubica i Humkom iz Huma na Sutli suočili su se s istim mjerama koje je ''naredilo'' Ministarstvo gospodarstva i Plinacro.

Sada se sve polako vraća u normalu. Provjerili smo vraćaju li naši distributeri velike potrošače u sustav isporuke plina.

Nema više restrikcija

Zagorski metalac je od utorka navečer kada je Ministarstvo gospodarstva donijelo odluku o ukidanju svih stupnjeva redukcije, po toj odluci počeo vraćati isključene potrošače u sustav isporuke plina. Tijekom srijede svi su potrošači vraćeni u sustav isporuke plina, pa se plin može neometano trošiti bez restrikcija, odnosno po stvarnim potrebama potrošača – rekao nam je Juraj Bradač iz Zagorskog metalca.

Kratki i jasni su bili u Gradskoj plinari Krapina i rekli nam kako su u utorak u sustav isporuke plina vraćeni svi isključeni potrošači i da sada sve normalno funkcionira.
Komus u stečaju iz Donje Stubice, također je u srijedu vraćao isključene potrošače u sustav isporuke plina. Plin se već od srijede mogao koristiti bez ikakvih ograničenja. Plin je vraćen Doni, Jezerčici, Hotelu Matija Gubec itd…

- U Komusu nema nekih prevelikih dugovanja, no dvije-tri firme koje duguju malo više, odnosno čiji se dug proteže od četvrtog-petog mjeseca prošle godine, nećemo uključiti dok ne podmire svoja dugovanja. Naime, takav je stav i stečajne upraviteljice - rekao je Anto Mikulić, rukovoditelj tehničke službe i distribucije plina.

Plin Konjščina u srijedu je uspostavljao normalnu opskrbu plinom. S obzirom da se stanje stabiliziralo, odnosno da su ukinute sve odredbe, kako smanjenja potrošnje, tako i redukcije, nema više potrebe za bilo kakvim restrikcijama što vrijedi za sve kategorije potrošača - objasnili su iz Plina Konjščina.

Distributer plina Humkom iz Huma na Sutli nije u potpunosti isključio svoje veće potrošače, već je dogovorom potrošnja smanjena na minimum.

- Gdje je to bilo moguće, plin je zamijenjen drugim energentima. Čim je uredba Vlade stigla, mi smo obavijestili potrošače, odmah, već u utorak navečer, da mogu pokrenuti proizvodnju – rekao je direktor Ivan Očko.

Tondach za vrijeme plinske krize smanjio proizvodnju na tehnološki minimum, Vetropack grijanje prebacio na naftu

Provjerili smo u naše dvije najveće tvrtke, koje troše najviše plina, Tondachu i Vetropack Straži jesu li pretrpjeli štete zbog smanjenja potrošnje plina.
- U Tondachu u Bedekovčini proizvodnja nije stala, niti smo bili potpuno isključeni iz sustava isporuke plina, već se proizvodnja smanjila na tehnološki minimum (tzv. usporena proizvodnja), u dogovoru s Zagorskim metalcem, tako da smo uspjeli održavati redovnu proizvodnju - rekao je direktor Tondacha Mladen Koprek.

Dodao je kako je Tondach veliki potrošač plina koji troši 15.000 kubika plina dnevno u Bedekovčini, i to svaki dan kroz cijelu godinu. Agonija koja je trajala dvadeset dana nije nam nanijela štete, a proizvodnja nije stradala. Kada sve dobro svrši, onda svi sretni i zadovoljni. Mi smo se dobro koordinirali i dobro je završilo - rekao je direktor Koprek.


Ni u Vetropack Straži u Humu na Sutli proizvodnja nije stala. Oni su povlašteni potrošači, jer se zna što bi se dogodilo kada bi Vetropack bio isključen iz sustava isporuke plina, štete bi bile enormne.

– Kompletno grijanje prebacili smo na naftu, a proizvodnju djelomično reducirali, čime smo uštedjeli 14 posto od ukupne potrošnje goriva. Do kraja tjedna svi će pogoni u proizvodnju – saznali smo od predsjednike Uprave Vetropack Straže, Dragutina Špiljaka.

NAjčitanije