STIGLE OBORINE: U Zagorju snježni pokrivač i do 15 centimetara

Autor mp / mb

Snijeg je na području naše županije, kao i na području većeg djela zemlje, počeo padati jučer poslijepodne

snijeg.JPG

Nakon ekstremno toplog studenog i prosinca, na red je došlo pravo zimsko vrijeme. Jučer u poslijepodnevnim satima u većem djelu Hrvatske počeo je padati snijeg koji je na području naše županije napadao i do 15 centimetara. Temperature se u zagorskim gradovima i općinama kreću od - 3 do - 5 stupnjeva Celzijusa. Snijeg još uvijek pada, a njegov se prestanak očekuje u poslijepodnevnim satima. No ne zadugo. Vremenska prognoza za dane pred nama identična je kao i današnja. Očekuju se snježne oborine, kao i niske temeprature 'u minusu'. 

Prema informacijama HAK - a, zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna zimska oprema na autocesti A1 Zagreb - Macelj, na DC24 Lug Zabočki - Pece, DC29 Novi Golubovec - Soblinec, DC35 Lepoglava - Švaljkovec, DC208 Hum na Sutli - Đurmanec, DC206 GP Hum na Sutli - Krapina, DC205 GP Razvor - Gubaševo, DC307 Gubaševo - Marija Bistrica. HAK upozorava, isto tako, da je zbog niskih temperatura moguća poledica na mostovima i nadvožnjacima. 

Zimske službe u našoj su županiji u punoj spremi. Prema riječima ravnatelja Županijske uprave za ceste, Željka Vincelja, u ovoj se sezoni planira potrošiti 2500 tona soli i 2500 metara kubnih sipine. Pripremni materijal, strojevi i ljudi kreću na intervencije s pet mjesta u našoj županiji, Krapinske Podgore, Pregrade, Zaboka, Donje Stubice i Zlatar Bistrice. 

Prohodnost županijskih i lokalnih cesta KZŽ osigurava se na sljedeći način: za ceste 1. razine prednosti (233 do 650 km - uglavnom županijske i lokalne ceste većeg prometnog značenja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima, kao i gradske ulice, zimska služba treba osigurati prohodnost od 5 sati do 20 sati. Za ceste 2. razine prednosti od 7 do 20 sati te uskladiti s lokalnim potrebama. Noću pak treba osigurati prohodnost s mogućim zastojima od 2 sata između 20 sati i 5 sati ujutro, a za ceste 2. razine prioriteta osigurati prohodnost s mogućim kraćim zastojima. 

NAjčitanije