ŠUDIGO obilježio Svjetski dan kravate 18. listopada

Autor zagorje.com
kravate šudigo .jpg

Kravatu smatramo izvorno hrvatskim nacionalnih simbolom. Hrvatski vojnici nosili su je kao povez oko vrata prije više stotina godina.

Evo kako je nastala kravata. Početkom 17. st. nekoliko tisuća vojnika i vitezova stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. Među njima su bili i hrvatski vojnici predvođeni banom. Nosili su tradicionalne odore i vezene marame oko vrata načinjene od različitih materijala. Od grubih tkanina nosili su obični vojnici, a od finih pamučnih i svilenih nosili su časnici. Taj hrvatski elegantni stil silno se dopao francuskom dvoru i plemstvu. Kravata je ubrzo postala modni standard i znak kulture i otmjenosti. Tako je to ostalo i do današnjih dana kad kravatu najviše nosimo u najsvečanijim prilikama. Najpopularniji način kako vezati kravatu su običan čvor, dvostruki čvor, mali čvor, klasični čvor, windsor…. etc.

Treći razred dizajna odjeće iskrojio je i  oblikovao kravate od satena koji izgledom imitira teksturu svile. Varijacije su ostvarene različitim čvorovima.

U čast ovog modnog dodatka i Dana kravate mini izložbu u prostoru škole zajedno sa svojim učenicima pripremile su profesorice Š. Zajec Stanić i A. Čačić.