Šumskim radnicima i zidarima najteže

Autor

Boravak na svježem šumskom zraku mnogima je idealan odmor, a s druge strane jedan od najtežih poslova je upravo šumski r

p_284597zag_rad.jpg
Boravak na svježem šumskom zraku mnogima je idealan odmor, a s druge strane jedan od najtežih poslova je upravo šumski rad. Vrućina, blato, vjetar, hladnoća i kukci samo su dio rada u šumi, a slične uvjete imaju i radnici u građevini.


U građevini gotovo nema radnog vremena, a svaki dan radi se do deset sati pa i više. Zbog betoniranja radili bismo i do 1 sat poslije ponoći te opet nastavljali u 6 sati ujutro - rekao je Marijan Lonjak, priučeni zidar iz Lužana Donjeg. Dodao je kako za taj posao moraš biti potpuno zdrav jer nije lako izdržati ljeti cijeli dan na suncu, a ni zimi nije ništa lakše, iako se ne radi ako su vrlo niske temperature.

- Ruke su mi ispucale od morta, polako osjećam bolove u leđima, ali moram raditi ovaj težak posao jer moja obitelj ne bi mogla preživjeti da radim u svojoj kovinotokarskoj struci za 1400 kuna na mjesec - kazao je Marijan. Iako dobar zidar može zaraditi i više od 1000 eura u mjesec dana, to zanimanje ne interesira mlade. Rušenje drva u šumi teže je i mnogo opasnije što nam govori i statistika prema kojoj je najviše poginulih na radu upravo na šumarskim poslovima.

- Nekako se navikneš na težak rad, ali tek kad se vratiš na posao nakon slobodnih dana vidiš koliko je zapravo teško raditi po cijele dane u šumi - rekao je Mladen Bosak kojeg smo zatekli u šumi kod naselja Šaški u Jesenju. Zbog mnogih opasnosti pri rušenju i izvlačenju drva potrebno je veliko znanje i iskustvo.

Iako se danas u šumi zbog strojeva ipak manje fizički radi nego prije nekoliko destaka godina, šumski radnik vrlo je fizički zahtjevno zanimanje. Zidarima i šumskim radnicima zajedničko je da za najvećih ljetnih vrućina imaju glavnu sezonu radova dok ostali uživaju u godišnjim odmorima.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije