Sutra puštanje napona u kontaktnu mrežu na pruzi između Zaprešića i Zaboka

Autor sv

Stoga ovim putem još jednom upozoravamo kako je: strogo zabranjeno penjanje na vagone i nosive konstrukcije kontaktne mreže zbog opasnosti od strujnog udara, apeliraju na građane

pruga3.JPG

Iz HŽ - Infrastrukture poslali su obavijest  da će u sklopu radova na projektu modernizacije i elektrifikacije dionice pruge Zaprešić-Zabok, sutra 12. listopada 2021. duž dionice biti pušten napon u kontaktnu mrežu.

'Stoga ovim putem još jednom upozoravamo kako je: strogo zabranjeno penjanje na vagone i nosive konstrukcije kontaktne mreže zbog opasnosti od strujnog udara.

Navedena dionica pruge trenutačno je u probnome radu, a završetak svih radova vrijednih 530 milijuna kuna sufinanciranih s 85 posto sredstava iz Kohezijskog fonda, planiran je u prosincu ove godine. Tada je je planirano i puštanje dionice u promet redovnom brzinom, a nakon uspješno provedenog tehničkog pregleda, ishođenja uporabne dozvole i odobrenja Agencije za sigurnost željezničkog prometa, stoji u obavijesti.

Podsjetimo, dionica obuhvaćena projektom (oko 24 kilometra pruge) proteže se kroz Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju. Po završetku radova vlakovi će voziti brzinom do 120 km/h, čime će se vozna vremena putničkih vlakova smanjiti na 28, a brzih vlakova na 14 minuta.

Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija kolodvora, izgradnja novih perona, pothodnika, nadstrešnica i parkirališta. Kolodvor Zabok razdvojit će se na putnički i teretni dio, a izgradit će se i nova zgrada za smještaj signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te ureda za izvršno osoblje. Na stajalištima će biti osiguran sustav videonadzora te vizualnog i audio obavještavanja putnika. Uz to, modernizirano je 15 željezničko-cestovnih prijelaza. Rekonstruirale su se postojeće pružne građevine te izgrađena četiri nova armiranobetonska mosta te jedan cestovni most.

Pruga Zaprešić – Zabok ima važnu ulogu u putničkome prijevozu na području zagrebačke aglomeracije i s obzirom na to da će do Zaboka voziti elektromotorni vlakovi, modernizacija će pridonijeti boljoj zaštiti okoliša smanjenjem emisije štetnih plinova i razine buke.

NAjčitanije