Točno u podne zaustavili autobuse na 15 minuta

Autor

Dosta nam je nelojalne konkurencije u javnom cestovnom prijevozu i rada na crno naših dojučerašnjih kolega koji su sada

p_330384presecki_bus3.jpg
Dosta nam je nelojalne konkurencije u javnom cestovnom prijevozu i rada na crno naših dojučerašnjih kolega koji su sada u mirovini. Posebno smo ogorčeni na taksiste koji se uredno služe autobusnim stajalištima i ukrcavaju putnike minutu, dvije prije dolaska autobusa.


Naši su vozači sve ljući i nerijetko ulaze u verbalne sukobe s taksistima, koji bi, nastavi li se ovakva situacija, mogli prijeći i u fizičke okršaje. Iako smo sa svojim problemima upoznali poslodavce, koji su o tome izvijestili nadležna tijela, nikakvih pozitivnih promjena nema.

Tome moramo stati na kraj, a ovaj prosvjed samo je prvi korak - rekao je sindikalni povjerenik Presečki grupe, Josip Gabud, u ime vozača Presečki grupe koji su danas u znak prosvjeda točno u podne zaustavili svoje autobuse na 15 minuta, i to tamo gdje su se zatekli.

Podršku sindikalno organiziranim vozačima autobusa Presečki grupe dao je matični Sindikat prometa i veza Hrvatske u kojem su svjesni mnogobrojnih problema ne samo zagorskih vozača autobusa, posebno kada su u pitanju nelojalni auto taksi-prijevoznici koji uglavnom sa svojim kombi-vozilima, u koja se nerijetko nagura i više od 10 putnika, prometuju bez uključivanja taksimetra i izdavanja računa, uz plaćanje minimalne naknade za koncesiju.

Osim taksista kojima su izdane koncesije, upozorava sindikalni povjerenik Presečki grupe, sve je više onih koji nemaju nikakvu dokumentaciju za obavljanje prijevoza, niti imaju vozila koja zadovoljavaju uvjete za obavljanje taksi-prijevoza, a unatoč takvom stanju, čini se da ih ne kontrolira ni policija, ni inspekcija, poreznici, jedinice lokalne samouprave, niti druga nadležna tijela.

- Teško radimo, ugađamo i borimo se za svakog putnika kako bismo osigurali egzistenciju svojim obiteljima. Stoga je krajnje vrijeme da se usprotivimo i upozorimo javnost na nelojalnu konkurenciju koja nam uzima kruh - rekao je Gabud uime ogorčenih vozača.

Ceh prijevoznika: Kršenje propisa stvar je pojedinog taksista

Taksi-prijevoznici su obrtnici, pojedinci koji ugovaraju posao s matičnom općinom ili gradom, od kojih za par stotina kuna godišnje mogu dobiti koncesiju. Paušalni su to iznosi, čija visina varira od mjesta do mjesta, ali u pravilu nije visoka, za razliku od zarade. Inače, taksi prijevoz je u Zagorju itekako potreban jer redovnih autobusnih linija zbog nerentabilnosti nema dovoljno, no još je nužniji dogovor i reguliranje odnosa “velikih i malih”.

Predsjednika Ceha prijevoznika Krapinsko-zagorske županije pri Obrtničkoj komori Damira Horvata danas smo uspjeli samo nakratko dobiti na telefon, jer je bio u inozemstvu, a iz onoga što nam je rekao proizlazi da je eventualno kršenje propisa stvar pojedinaca. Kako je istaknuo, svi bi trebali poštivati Zakon o cestovnom prijevozu, a konkretan slučaj, odnosno prosvjed nije mogao komentirati dok ne čuje argumente obiju strana, jer je, kaže, riječ o kompleksnom problemu.

Izvor: Jutarnji list
NAjčitanije