TOPLOTNI VAL: Hitna intervenirala 10 -ak puta, značajno porastao broj ambulantnih pregleda

U prošlotjednom razdoblju, od 18. do 25. lipnja, odrađeno je 384 intervencija Hitne, a u ambulantama obavljeno 255 pregleda

hitna (3).jpg

Prošli su nas tjedan, kao i ostatak Hrvatske 'namučile' paklene vrućine. Nakon nešto ugodnije vikenda, i ovog tjedna temperature opet idu gore, dolazi nam vrući afrički zrak i čeka nas novi toplinski val danas i sutra.

Nije značajno povećanje
Prema naputku Ministarstva zdravstva, Zavod za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije prati svakodnevno pojavu bolesti i stanja povezanih s povišenim vrijednostima temperature zraka u razdoblju od 15.05. do 30.09.2021. - U navedenom razdoblju dostavljamo Izvješća HZJZ, sukladno nacionalnom „Protokol o postupanju i preporukama za zaštitu od vrućine“ – kaže Krešimir Božić, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu. U prošlotjednom razdoblju, od 18. do 25. lipnja, kada je odrađeno 384 intervencija, ne bilježi se značajno povećan broj intervencija u odnosu na tjedan ranije, kada su odrađene 372 intervencije. Uvidom u program E - hitna u proteklom tjednu, do desetak intervencija direktno je povezano s izlaganjem povišenim vrijednostima temperaturama okoliša – kaže Božić.


Simptomi tipični za bolesti srca
U mlađoj populaciji, do 25 godina starosti, prati se pojava sunčanice i dehidracije zbog nedovoljnog unosa tekućine i izlaganju sunčevoj energiji prilikom posjeta bazenima. U populaciji srednje i starije dobi, iznad 55 godina, koja se najčešće izlaže sunčevoj energiji prilikom obavljanja poljoprivrednih radova, prati se pojava dehidracije, grčeva u mišićima te sunčanica. U prošlotjednom razdoblju bilježi se značajno povećan broj ambulantnih pregleda u Ispostavama ZZHM KZŽ. Obavljeno je 255 pregleda u odnosu na 192 pregleda u tjednu ranije, od 11. do 18. lipnja. Uglavnom se tražila pomoć zbog glavobolja, vrtoglavica te kožnih promjena poput osipa i opeklina povezanih s izlaganjem suncu. - U stalnom su porastu intervencije povezane sa simptomima koji su tipični za bolesti srca, krvnih žila, nereguliranim povišenim krvnih tlakom te znacima moždanog udara. Srećom, prošlog tjedna smrtnih ishoda povezanih s izlaganjem povišenim vrijednostima temperature okoliša nije bilo. 

NAjčitanije