U srcu Zagorja rađa se "perpetuum mobile"

Autor

Godina je Nikole Tesle. Širom svijeta održavaju se znanstveni skupovi, podižu spomenici, imenuju ulice velikom izumitelj

p_971899mirko_krznar.jpg
Godina je Nikole Tesle. Širom svijeta održavaju se znanstveni skupovi, podižu spomenici, imenuju ulice velikom izumitelju u čast. A u jednom skrovitom kutku Zagorja, Pustodolu Začretskom, iza četiri zida kućice kbr. 35, rađa se «perpetuum mobile».


Živi tu Mirko Krznar, čiji nadimak «Mešter» govori sve.

« Još kao dječak, osnovnoškolac napravil sam stricu očale, na koje je videl čitati. Zmišljal sam kaj čega, pri alatima i domačim spravama i tak sam zaradil nadimak.»

Zaposlio se kod vulkanizera, obrtnika u Zagrebu, i svojim izumima olakšavao si posao. Iz poznanstva s prijateljem iz «Janka Gredelja» rođen je Fićo koji je vozio na struju.

Danas je Mešter Mirko zabrinut nad energetskim stanjem u svijetu. Rezerve nafte su potrošive, svakodnevno ističu u bespovrat, a premalo se koriste alternativni izvori: vjetar, sunce – i sila teža.

«Sila teža je stalna. Mora postojati način da je čovjek iskoristi. Moj izum proizvodnje struje bazira se upravo na tome! To je stroj koji vrti sam sebe, «perpetuum mobile»!

Na ovom projektu radi već 40 godina. Umirovljenje mu je dalo više vremena, ali i manje mogućnosti ostvarenja.

«Od penzije nemrem izdvojiti za potrebne dijelove. Dobro bi mi došel drebank i dobar, precizni drejer, za završni, odlučujući dio stroja. Sigurno bu funkcioniralo. Mora. Zbudim se negda sred noći i idem prepraviti nijeku sitnicu. Ja to sanjam !»

Nacrte i izum, mešter Mirko čuva od očiju javnosti. Rijetki sumještani koji su imali priliku vidjeti novi stroj nisu potencijalni kradljivci ideje, ali netko promučurniji sa strane mogao bi…

«I Teslu su potkradali! Dok stroj ne proradi i dok ga ne patentiram, nema slikanja!»

I tako smo, za danas, ostali prikraćeni za sliku izuma, a jednog dana, možda će Sv. Križ Začretje dobiti ulicu Mirka Krznara – Meštra. Nikad se ne zna.
NAjčitanije