Ugrožava li to jedna cigla suverenost Slovenije?!

Autor


Ugledni zagorski ugostitelj iz Huma na Sutli Josip Kunštek, vlasnik restorana Iva na Brodu, pozvao nas je ogorčen post

p_198463cigla-txt.jpg

Ugledni zagorski ugostitelj iz Huma na Sutli Josip Kunštek, vlasnik restorana Iva na Brodu, pozvao nas je ogorčen postupkom slovenske granične policije.



Susjedi digli hajku


Naime, u 10.30 sati, kaže, posjetila ga je hrvatska granična policija i upozorila ga kako je u rijeci Sutli, odmah uz njegov restoran, uočena velika cigla.

– Budući da se moj restoran trenutačno preuređuje, očigledno su pretpostavili da je cigla u rijeku došla odatle. Naši dečki bili su ljubazni i kazali kako je njih o svemu tome obavijestio šef hrvatske granične policije Bruno Dolički.

Odmah sam nazvao Doličkoga i ubrzo se ustanovilo da iza svega stoji slovenska policija. Dolički mi je, naime, kazao da su naši i slovenski policajci imali u petak sastanak na kojemu je slovenska strana rekla o spornoj cigli i kako bi bilo dobro da se ona makne – ispričao nam je Kunštek. Sutla je, uvjerili smo se jučer i sami, na tome mjestu široka tri do četiri metra, a cigla se nalazi uza samu hrvatsku stranu, niti metar od obale.

– Zašto me Slovenci tjeraju da maknem nešto što je na našoj strani? Istina, postoji mogućnost da je cigla pala zbog radova jer smo u fazi gradnje i okoliš smo kanili počistiti nakon što završimo radove. I inače čistimo svake godine drveće i korito Sutle na hrvatskoj strani. No, naši susjedi digli su takvu hajku kao da je jedna cigla, koja je vjerojatno slučajno pala u rijeku, ugrozila suverenost i neovisnost Slovenije. Ako naša policija zatraži da maknem ciglu, ja ću je odmah maknuti – ističe Kunštek i podsjeća na slučaj iz 2004. kada su Slovenci gradili carinu.

Sporni nasip zbog carine

– Tada su sagradili nasip na Sutli dug četrdeset metara i zbog tog je nasipa sada dva do tri puta na godinu poplavljen moj restoran. Mi, vijećnici HDZ-a, pitali smo tada na vijeću je li Slovenija Općinu pitala za suglasnost za gradnju nasipa, no odgovora nije bilo.

U deset godina, imali smo u restoranu, zbog toga slovenskog zida, šest poplava i nismo dobili ni lipe odštete. Posljednji put, 6. lipnja, poplavila nam je kuhinja i to je, među ostalim, razlog preuređivanja jer će nova kuhinja biti na katu. U PU krapinsko-zagorskoj rekli su nam kako nema nikakve prepreke da Josip Kunštek sam izvadi ciglu iz rijeke. Time bi cijeli ovaj slučaj bio završen.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije