Umjesto presude zastara za smrt petogodišnje Nikoline

Autor

Umjesto da nakon devet godina Općinski sud u Ivancu izrekne presudu Ivici Malčiću, bivšeg direktora HTP-a Matija Gubec

p_787122malcic_kumpar.jpg
Umjesto da nakon devet godina Općinski sud u Ivancu izrekne presudu Ivici Malčiću, bivšeg direktora HTP-a Matija Gubec u Stubičkim Toplicama (u vlasništvu Ivana Hudoljetnjaka) koji je prije deset godina osobnim vozilom usmrtio petogodišnju djevojčicu Nikolinu Očuršćak, po svemu sudeći nastupit će zastara.


Vozio prebrzo

Podsjećamo, Malčić je osobnim vozilom sredinom rujna 1996. godine na cesti Lepoglava Očura naletio na djevojčicu koja je s makadamskog puta u nepreglednom zavoju izašla na prometnicu. Kako stoji u sudskom spisu, on je vozio brzinom od 70 kilometara na sat iako je na tom dijelu ceste najviša dopuštena brzina bila 50 kilometara na sat.

Suđenje Malčiću počelo je 1997. godine, ali je Općinski sud prvu presudu donio tek 2005. godine. Prema toj presudi Malčić nije bio kriv za smrt djevojčice. No, tu odluku ivanečkog Općinskog suda Županijski je sud u Varaždinu poništio i Malčić je proglašen krivim te mu je određena kazna od godinu dana zatvora s rokom kušnje od dvije godine. Uslijedila je Malčićeva žalba na koju je Županijski sud u Varaždinu pozitivno odgovorio pa je predmet vraćen Općinskom sudu u Ivancu, ovaj put uz dopunu da se mora obaviti prometno-tehničko vještačenje.

Tri sutkinje

Prometni vještaci trebali bi svoje iskaze dati na ročištu potkraj ovog mjeseca, no kako sada stvari stoje, tada će sutkinja Lidija Krašek vjerojatno konstatirati da je nastupila zastara tog slučaja.

Taj sudski proces zanimljiv je i zbog činjenice da su se tijekom devet godina na predmetu promijenile tri sutkinje, a činjenica je da su neka ročišta održana u razmaku od godinu dana.O toj sudskoj trakavici kao i o radu Općinskog suda u Ivancu očitovat će se Ministarstvo pravosuđa.

Dva sudska spora protiv Ivice Malčića

Sudski spor zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula petogodišnja Nikolina Očuršćak nije jedini koji se vodi protiv Ivice Malčića. Protiv tog zaposlenika HTP-a Matija Gubec u Stubičkim Toplicama i nekadašnjeg direktora te tvrtke vodi se i sudski postupak kojim bi se trebala utvrditi njegova odgovornost za utapanje petogodišnje Doris Orešković u odvodu dječjeg bazena u svibnju 1999. godine. Podsjećamo, protiv petero zaposlenika, među kojima je trećeokrivljeni I. Malčić, ni nakon sedam godina nije okončan sudski spor.

NAjčitanije