Uoči Sesveta: Evo kakve su cijene cvijeća, aranžmana i lampaša u Zagorju

sesvete cijene (1).JPG

Bliže se Sesvete, stoga je i porasla ponuda, kao i prodaja cvijeća po placevima. Mnogima su upravo Sesvete motivacija da urede grobove svojih najmilijih. Dok to neki rade nekoliko puta godišnje i vode brigu oko grobova, većina je onih koji se za to pobrinu samo pred Sesvete. Kupuju se i sade uglavnom maćuhice, popularan je i ukrasni vrijesak, a mnogi kod uređenja grobova koriste u kulir, ukrasni kamen.

Ponuda cvijeća

Na trgu u Zaboku, prodaja sadnica i 'sesvetskog' cvijeća počela je nedavno. Za uređenje grobova svi uglavnom čekaju zadnji čas, pa prevelike gužve za sada još nije bilo. Jedinog smo s ponudom na zabočkom placu zatekli OPG Tomurad iz Marije Bistrice. U ponudi imaju raznorazne boje i veličine maćuhica, koje se prodaju po 60 centi. Cijene, kažu, nisu dizali, svega za koji cent. – Za sada se najviše kupuju maćuhice, a prodaja ide uobičajeno, kako bliže Sesvetama, tako bolje, jer se uglavnom sve svodi na zadnjih pet dana pred Sesvete – kažu iz OPG – a Tomurad. Osim maćuhica, u ponudi imaju multiflore, koje ljudi zadnjih godina sve više kupuju i na Sesvete nose na grobove, obzirom na visoke cijene složenih aranžmana. Cijene multiflora uglavnom se svugdje kreću od 5 eura na više. – Kupci za sada multiflore samo pregledavaju, interesiraju se za cijenu, a i njih ćemo imati još više u ponudi, kao i rezano cvijeće zadnje dane pred Sesvete – rekli su iz OPG – a Tomurad.

Cijene svemu porasle

Imate li veći grob za urediti i računamo li da ćete za to potrošiti 40 sadnica maćuhica, to će vas koštati 24 eura. Pribrojimo li tome zemlju za cvijeće, primjerice tri vreće koje će biti za to dostatne, bit će to prosječno još oko 17 eura, a ako tome dodamo i vreću bijelog kulira po nešto više od 9 eura, dođemo na oko 50 eura samo za uređenje većeg groba. Sigurno ćete još toliko potrošiti i na aranžmane koje ćete nositi na Sesvete vašim najmilijima. Cijene aranžmana od živog, rezanog cvijeća, još su se lani vinule u nebo, a ove godine slično se dogodilo i s cijenama umjetnih aranžmana. Sve zajedno, dolazimo do iznosa od oko 100 eura, ovisno o vašim preferencijama što se cvijeća tiče i količinama koje trebate. A još nismo uračunali ni lampaše, koji su također poskupjeli. Po trgovačkim centrima, najniža cijena po komadu je 1.19 eura (8.97 kuna), no mogu se naći i neka pakovanja po, primjerice, 6 komada lampiona za 3.99 eura (30.06 kuna).