[VARAŽDIN] ''Ulica nije dom'' – obilježen svjetski dan beskućnika

Autor zagorje.com
10.JPG

Zamjenik gradonačelnika grada Varaždina Miroslav Marković danas je povodom obilježavanja Svjetskog dana beskućnika posjetio izložbenu kućicu Udruge Novi put na kojoj su izloženi promotivni materijali i kreativni radovi korisnika udruge. Članovi udruge tako građanima prezentiraju aktivnosti i ručne radove korisnika prenoćišta koje oni izrađuju tijekom cijele godine. Uz zamjenika gradonačelnika, podršku Udruzi Novi put i predsjedniku Nikoli Dugandžiću dale su i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Andreja Bobek, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić i ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček.

„Senzibilizacija javnosti i upoznavanje s problemima beskućnika putem ovakvih projekata i programa koje provode od velikog je značaja kako bi se oni što bolje integrirali u društvo, ali i da se kod naših građana probudi empatija i da ih se osvijesti kako su neke životne situacije nepredvidive i mogu se uistinu svakome dogoditi. S druge strane, beskućnici kroz takve aktivnosti imaju prilike osjetiti da postoji nada da se „izvuku“ iz teške situacije i da će ih društvo, zajednica, ponovo prihvatiti, da život nije gotov. Grad Varaždin svake godine sve više ulaže i radi na poboljšanju uvjeta života u prenoćištu. Ove godine sanirali smo sanitarni čvor, elektroinstalacije, povećali sredstva u Proračunu, a želja nam je izgraditi novi prostor za njih u budućnosti.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Grad Varaždin je nakon Zagreba, Splita i Rijeke bio četvrti grad koji je organizirao smještaj za beskućnike u Republici Hrvatskoj putem Udruge Novi put, a danas za smještaj beskućnika i održavanje prihvatilišta u Proračunu izdvaja 400 tisuća kuna.