Važna obljetnica: Otkriva se bista zaslužnom krapinskom gradonačelniku koji je 40 godina bio na čelu grada!

Autor jk/rj
IMG_5783.JPG

Ove nedjelje na Hušnjakovom će biti otkrivena bista Vilibalda Sluge, povodom 170. obljetnice njegova rođenja.

Za one koji ne znaju, Sluga je 40 godina bio gradonačelnik Krapine, predsjednik DVD – a Krapina, ali i načelnik Đurmanca, Desinića, Ivanca, Ludbrega. – Za njegovo vrijeme napravljene su velike stvari, od tadašnje pučke škole (danas Osnovna škola Ljudevita Gaja), uveden je vodovod, električna energija, izgrađeni armirani betonski mostovi i makadamske ceste, ali i niz drugih stvari – rekao je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

Uz otkrivanje biste, ove nedjelje u 17 sati, bit će pripremljen prigodni program, koji će u Muzeju krapinskih neandertalaca trajati čitav dan, a predstavio ga je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol.

Muzej krapinskih neandertalaca program je uključen u obilježavanje Dana europske baštine, u sklopu čega su već otvorene dvije izložbe, a u suradnji s Turističkom zajednicom grada Krapine osmišljena je obljetnička informativna karta. – Naime, 1904. godine Dragutin Gorjanović Kramberger i Vilibald Sluga organizirali su međunarodni svjetski skup antropologa u Krapini i tada je cijeli svijet čuo za Krapinu i neandertalce – istaknuo je Sabol.

Osim otkrivanja spomenika u 17 sati, program ove nedjelje počinje u 10 sati u Muzeju, gdje će biti omogućen besplatan ulaz za sve individualne posjetitelje. – U 13 sati počinju edukativne radionice za djecu, a nakon toga vođene ture kroz grad Krapinu, gdje ćemo posjetiti važne kulturne lokalitete koji su obilježili sudionici antropološkog skupa prije 120 godina. U 17 sati slijedi otkrivanje spomenika Vilibaldu Slugi – najavio je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja.

 

 

 

NAjčitanije