Veleposlanik Slovačke posjetio Županiju

Autor

Veleposlanik Republike Slovačke Jan Banas zajedno sa ekonomskim svajetnikom Veleposlanstva Marianom Zahorom jučer je bio

eu_zastava.jpg
Veleposlanik Republike Slovačke Jan Banas zajedno sa ekonomskim svajetnikom Veleposlanstva Marianom Zahorom jučer je bio gost u Krapinsko-zagorskoj županiji. Vlasta Hubicki , županica Krapinsko-zagorske županije je skupa s svojim suradnicima i slovačkim veleposlanikom posjetila Galeriju grada Krapine, a također su posjetili Ured gradonačelnika Krapine Josipa Horvat koji je također sudjelovao na radnom sastanku s veleposlanikom Slovačke.

Nakon toga su posjetili i poznato nalazište Krapinskog pračovjeka Hušnjakovo i novi muzej Evolucije u izgradnji, te na kraju festivalsku dvoranu. Na radnom sastanku koji je prethodio obilasku Krapine bili su predstavnici Županije, Grada Krapine te Obrtničke i Gospodarke komore, razgovaralo se o još većoj suradnji sa Slovačkom koja je izuzetno dobra na kulturnom planu.

Naime, KUD iz Zlatar Bistrice dobro surađuje sa ansamblom iz Trnave. Želja je da se suradnja proširi i na gospodarstva, a Slovaci su već uspostavili suradnju sa općinom Krapinske Toplice.
Veleposlanik Slovačke Jan Banas predožio je da se suradnja uspostavi sa centrom županije Gradom Krapinom i slovačkim gradom Prievidza, kao i sa Krapinsko-zagorskom županijom i slovačkom regijom oko grada Prievidza.

Početak suradnje na kulturnom planu u Krapini već je dogovoren, te će u svibnju u Festivalskoj dvorani u Krapini u sklopu turneje po većim gradovima gostovati slovački orkestar Đavolje gusle.

Najveći izvoznici za Slovačku su naša poduzeća Omco, Vetropack Straža, Elcon i Straža Plastika, a robu iz Slovačke uvoze vetropack, 5M Veliko Trgovišće, Schidel Novi Golubovec, Regeneracija, Prinz Adriatic i Prevent, a Županija je ukupno izvezla u 2006. godini u Slovačku 2,7 milijuna dolara što je oko jedna posto ukupnog izvoza, a uvezla 4,7 milijuna dolara što je oko 1,4 posto uvoza.
NAjčitanije