Veronikina lubanja otišla u Australiju

Autor

Spektakularnom dodjelom Veronikinih lubanja u dvoru Veliki Tabor u Hrvatskom zagorju završen četvrti međunarodni Tabor f

p_285840tabar_pobjednici.jpg
Spektakularnom dodjelom Veronikinih lubanja u dvoru Veliki Tabor u Hrvatskom zagorju završen četvrti međunarodni Tabor film festival, koji uz Clermont-Ferrand i Interfilm Berlin spada u sam vrh svjetskih festivala kratkometražnih filmova. Ove je godine na Tabor pristiglo čak 1300 filmova iz 70 zemalja, a selektori Lukša Benić i Gabrijela Ivanov u domaću i međunarodnu konkurenciju uvrstili su stotinjak filmova.

Tijekom pet dana trajanja festivala ti su filmovi prikazani u kinima Rustika i Tabor Varoš, kako su nazvani za ovu priliku jedna dvorana i dvorište Velikog Tabora. Nagradu za najbolji film, Veronikinu lubanju i dvije tisuće eura dobio je australski redatelj i scenarist Peter Templeman za 19-minutni igrani film Spasitelj . Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je 10-minutni eksperimentalni film ´Plac´ Zagrepčanke Ane Hušman. ´Dječak bez imena´, 6-minutna digitalna animacija Britanca Adama Smitha, proglašen je najboljim animiranim filmom.

Nagradu za najbolji eksperimentalni film dobio je 23-godišnji Litvanac Rimantas Lukavicius, koji nam je, primivši nagradu za svoj jednominutni film Litva , ispričao da mu je to prvo sudjelovanje na Taboru, a budući da je osim Veronike dobio i 500 eura, članovi žirija rekli su mu u šali da nagodinu napravi barem dvo ili trominutni film.
NAjčitanije