Više od polovice učenika ipak plaća karte

Autor


Iako na besplatan prijevoz imaju svi učenici prvih razreda srednjih škola, više od polovice takvih učenika iz Zagorja

p_240789zag_staja.jpg

Iako na besplatan prijevoz imaju svi učenici prvih razreda srednjih škola, više od polovice takvih učenika iz Zagorja ipak na takav prijevoz nema pravo.


Problem je u tome što Ministarstvo prosvjete u svojoj odluci kaže kako će se financirati samo troškovi javnog linijskog prijevoza, odnosno redovita željezničkog i autobusnog prijevoza. Iznimno, kaže se u odluci, tamo gdje nema takva prijevoza, Ministarstvo će u dogovoru sa županijom odobriti financiranje i drugog oblika prijevoza.

No, u praksi, barem kad je o Krapinsko-zagorskoj županiji riječ, više učenika prvih razreda do svojih škola putuje autotaksi prijevozom nego autobusom ili željeznicom i to stoga što druge mogućnosti nemaju, a taj taksiprijevoz pripada kategoriji koju Ministarstvo tek treba odobriti. Trenutačno zbunjeni što ne mogu ostvariti svoja prava učenici sami plaćaju mjesečne karte, a od kada će se moći voziti besplatno, ovisi o onom istom ministarstvu koje im je to pravo dalo.

U Krapinsko-zagorskoj županiji procjenjuju da bi procedura u ministarstvu mogla trajati i do dva mjeseca pa predlažu alternativu, no ništa ne mogu riješiti dok im je u ministarstvu konačno netko ne javi. Učenicima poručuju da čuvaju mjesečne karte.

Konkretni problemi u ovoj županiji su i što, primjerice, učenik ide iz Zaboka u školu u Konjščinu, a na praksu u Zagreb pa bi trebao zapravo, ako ima besplatan prijevoz, imati pravo na prijevoz od Konjščine do Zagreba te uz to još plaćen pokaz.

Također, u Zagorju ima djece koja pet kilometara pješače, a četiri se voze, ali trenutačno nemaju pravo na besplatan prijevoz jer se voze manje od pet kilometara. Probleme imaju i učenici koji se u školu voze autobusima jednog, a popodne drugog prijevoznika, a ne mogu kod oba dobiti besplatne mjesečne karte.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije