Voda stiže i na brege

Autor

Kad je u pitanju vodoopskrbni sustav, Općina Veliko Trgovišće jedna je od najnepokrivenijih u Zagorju. Zbog toga bi usko

voda.jpg
Kad je u pitanju vodoopskrbni sustav, Općina Veliko Trgovišće jedna je od najnepokrivenijih u Zagorju. Zbog toga bi uskoro trebala početi izgradnja 16 km dugog vodoopskrbnog sustava kojim bi pitku vodu dobilo oko 150 domaćinstava, no kad se on i izgradi, pokrivenost vodovodom na području općine bit će još uvijek manja od 70%.


Izgradnju 16 km dugog i preko 3 milijuna kuna vrijednog vodoopskrbnog sustava na području Družilovca, Vižovlja, Strmca, Mrzlog Polja i Dubrovčana sa hidrostanicama u Vižovlju i Dubrovčanu, Općina Veliko Trgovišće financira zajednički sa Zagorskim vodovodom, a oko 573 tisuće kuna morat će se prikupiti od građana čija će domaćinstva ovom investicijom biti priključena na vodoopskrbni sustav.

Sufinancirat će i građani

Kako nam je rekao općinski načelnik Ivan Žeinski, riječ je o oko 6 tisuća kuna po domaćinstvu što će se plaćati u ratama, no cjelokupni iznos građani će morati platiti u roku od jedne godine.

-Po našoj građevinskoj dozvoli mi i Zagorski vodovod kandidirali smo za bespovratna sredstva u Hrvatskim vodama i Fondu za regionalni razvoj. Prvi dio investicije koju ćemo realizirati u ovoj godini iznosi 2 milijuna kuna. Preko Zagorskog vodovoda idu sredstva dobivena od Hrvatskih voda, milijun kuna, a preko Općine dobiveno je 426 tisuća kuna od Fonda. Općina je Ugovorom dužna osigurati još 573 tisuće kuna, no to ćemo većinom morati namiriti od građana, a nešto će financirati i Općina – pojasnio nam je Žeinski.

Većinom visoke zone

-Izgradnjom ovog vodoopskrbnog sustava obuhvaća se oko 150 domaćinstava, a tih 16 km bi se trebalo dovršiti kroz dvije do tri godine. Imamo mi projekte i za daljnju izgradnju, no da bi pokrili čitavo područje općine trebali bi izgraditi preko 30 km sustava, a mahom je riječ o visokim zonama – rekao nam je Mladen Buhin, općinski referent za infrastrukturu i komunalni redar.
-U trenutku kad se raspala Općina Zabok mi smo imali pokrivenost općine vodoopskrbnim sustavom negdje oko 15%, jedan dio smo napravili sustava u Dubrovčanu, a sada kad se izgradi ovaj dio pokrivenost će biti negdje oko 65 do 70 posto – kaže Buhin.

Učenje na greškama iz prošlosti

Investitorska prava, bez obzira na financiranje, Općina Veliko Trgovišće prenijela je Ugovorom na Zagorski vodovod, no ipak je dužna riješiti imovinsko-pravne odnose na zemljištu kojim će sustav prolaziti, kao i sklapati ugovore o sufinanciranju s građanima, koji će uz sufinanciranje izgradnje sa oko 6 tisuća kuna po domaćinstvu, morati još platiti i priključak.

-Općina ne može sve sama platiti. Mnogo ljudi ne zna da je Općina 1998. godine uzela kredit u HBOR-u za izgradnju vodovoda od Dubrovčana do Družilovca. Taj kredit iznosi 500 tisuća maraka. Trebalo se priključiti na taj vodovod oko 250 domaćinstava, no nisu napravljeni ugovori koji bi trebali teretiti te ljude da uđu u taj sustav i da plate svoj dio kako bi se pokrio taj kredit, nego je samo napravljena nekakva anketa, a nitko nije ništa potpisao. Tako da se priključilo samo 85 domaćinstava i oni ne mogu pokriti tih tadašnjih 500 tisuća maraka, a do 2013. godine Općina sad treba svake godine platiti 400 tisuća kuna kamata i kredita HBOR-u. Sad razmišljajte, koliko bi za te novce kroz idućih sedam godina mogli napraviti vodovoda – rekao je načelnik Žeinski.

Kako god, napominje, ovaj put takvu grešku Općina ne planira ponoviti, pa će svako domaćinstvo s Općinom morati potpisati ugovor o sufinanciranju.
NAjčitanije