Zagorci u Portugalu

Autor

„Vidjeli smo mnogo primjera dobre prakse od kojih ćemo neke sasvim sigurno pokušati implementirati u Zagorju“

WhatsApp Image 2022-04-12 at 09.14.07.jpeg

Zagorci su nedavno bili u Portugalu, i to u okviru petog po redu međunarodnog događaja projekta #EUSave - Europska građanska akcija za pametna povijesna sela

Projekt koji za cilj ima uspostaviti i potaknuti suradnju među ruralnim područjima u EU, razmijeniti dobre prakse i znanja za pametni, održiv i inkluzivni rast lokalnih zajednica te potaknuti građane na sudjelovanje u demokratskom životu i kreiranju lokalnih razvojnih strategija, proteklog se tjedna nastavio putovanjem zagorskih predstavnika u Portugal.

Tema događajabila je Kreiranje novih i inovativnih zajedničkih strategija razvoja za pametna i održiva povijesna sela u EU, a osim predstavnika LAG-a Zagorje-Sutla, u prekrasnom portugalskom gradiću Marvão iskustva i primjere dobre prakse razmijenili su partneri iz Portugala, Španjolske, Italije, Latvije, Bugarske i Sjeverne Makedonije. Hrvatsku delegaciju u Portugalu činili su djelatnici Lokalne akcijske grupe Zagorje-Sutla, Marko Brozović i Matija Krizman te pročelnik Gordan Šoban kao predstavnik Grada Klanjca.

Zagorski cug u Portugalu

Riječ je o projektu koji je trebao završiti još 2020. godine, no uslijed pandemije koronavirusa do sada nije bilo moguće odraditi međunarodne događaje. Preostali su još međunarodni događaji u Španjolskoj krajem šestog te u Bugarskoj početkom devetog mjeseca.

–Poanta ovog putovanja u Portugal bila je razmijeniti dobre prakse, iskustva i znanje te kreirati sinergiju koja dovodi do pametnog, održivog i inkluzivnog rasta europskih lokalnih zajednica u kojima su upravo sudjelovanje i glas građana ključne sastavnice izrade lokalnih razvojnih strategija. Općenito, svakih od tih događaja je u suštini slavljenje našeg europskog identiteta i svijesti o našoj povijesti i kulturi, koje su nam u određenom postotku svima zajedničke. Takvo što najviše dolazi do izražaja kad sa svim tim ljudima sjedneš za isti stol. Posebno je zanimljivo bilo jednu večer kad su nam domaćini priredili interkulturalno druženje na kojem je svatko od partnera puštao glazbu tipičnu za svoju državu. Obzirom da smo mi došli iz Zagorja, jedino je logično bilo da im pustimo Zagorski cug, podignemo atmosferu i svi se zajedno uhvatimo u pravi zagorski cug. Zaista je poseban doživljaj kad više od tisuću kilometara dalje od Zagorja na nešto što je toliko specifično samo za ovaj naš kraj zajedno zaplešu i Latvijci, i Bugari, i Španjolci, a pogotovo Makedonci i svi oni prigrle to kao da je njihovo–prenio nam je svoje dojmove iz Portugala viši stručni suradnik Lokalne akcijske grupe Zagorje-Sutla, Marko Brozović.

„Portugalci su na zapuštenoj željezničkoj prugi napravili rail bike, odnosno pedaliranje po pruzi, što je postalo apsolutni hit

Program je u Portugalu bio dosta intenzivan, s dosta radnog dijela, ali i obilazaka. Portugalci vole pokazati sve ono što je lijepo i što je dobro i koliko mogu i znaju uživati, pa je sukladno tome bio obilježen i boravak  Zagoraca u gradiću Marvão:

–Riječ je o jednom od zasigurno najljepših mjesta u Portugalu i jednom od najviših naseljenih mjesta te države pa u šali Portugalci kažu da se s vrha utvrde vidi 40% Portugala. Naravno, to svakako nije tako, ali kad se popnete i vidite to naizgled beskonačno prostranstvo pred sobom, osjećaj je kao da vidite cijeli svijet. U svakom slučaju smo, osim prilike da vidimo sve prirodne i kulturne ljepote tog starog, impozantnim zidinama utvrđenog mjesta, dobili priliku i poslušati mnogo primjera dobre prakse od strane ostalih partnera, ali i Portugalaca, od kojih ćemo neke sasvim sigurno pokušati implementirati u Zagorju. Primjerice, izrazito nam se svidjelo što su Portugalci napravili na zapuštenoj željeznici – takozvani rail bike, odnosno pedaliranje po danas zatvorenoj željezničkoj pruzi, što je tamo apsolutni hit. Nasreću ili nažalost, neaktivnu željezničku prugu imamo i mi ovdje na našem području, zbog čega nam je odmah na pamet palo „ovakvo nešto bi se moglo napraviti i kod nas“. Zanimljivo je bilo vidjeti i običaje i folklor koje su partneri predstavili pa smo tako vidjeli da na istoku Makedonije i na sjeverozapadu Španjolske u vrijeme maškara njihovim mjestima prolaze povorke nalik onima naših hrvatskih zvončara u Kastvu– prenosi dojmove iz Portugala Brozović.

Europljani iz Zagorja nose predivne uspomene

S druge strane zagorska delegacija podsjetila je partnere na projektni događaj 2019. godine u Kumrovcu:

– S ovog događanja svi oni nose predivne uspomene i još uvijek dobro pamte gastronomske delicije, prirodne ljepote i spomenike, a naročito Veliki Tabor koji ih je oduševio. Prisjetili su se i Berbe grojzdja u Pregradi jer su taman bili ovdje za vrijeme održavanja iste, a o našim vinima govore samo u superlativima. Također, predstavili smo im i svoj projekt „Uzmi pare i napravi nešto za mlade vol. 3“ u čiju smo provedbu taman krenuli prije par tjedana te se svima izrazito svidjela ideja participativnog proračuna i takvog načina rada s mladima u našim ruralnim sredinama– zaključio je Brozović.