Zagorci žive na rubu siromaštva

Autor

Depopulacija, nezaposlenost i niski životni standard ključni su problemi socijalnog stanja u Krapinsko-zagorskoj županij

p_452020poglavarstvo.jpg
Depopulacija, nezaposlenost i niski životni standard ključni su problemi socijalnog stanja u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ova tri problema istaknuta su posljednjih šest godina, koliko se na području županije provodi projekt praćenja socijalnog stanja, naglasila je na jučerašnjoj sjednici Županijskog poglavarstva pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti Zorica Franjčec Capar.

Što se depopulacije tiče, 2004. godine rođeno je 1224 djece, a umrlo su 1973 stanovnika Krapinsko-zagorske županije, što ukazuje na odumiranje stanovništva. Zabrinjavajuće je također što su među 6155 nezaposlenih osoba, koliko ih je tijekom prošle godine prosječno evidentirano, više od 30% mladi do 29 godina. Treći je problem nizak životni standard, naglasila je Zorica Franjčec Capar.

Naime, prag siromaštva za samačka kućanstva prošle je godine iznosio 1726 kuna, a u Krapinsko-zagorskoj županiji živi 33.129 tisuća umirovljenika čija mirovina iznosi 1615 kuna, što govori da je standard stanovništva na pragu rizika siromaštva. Ukoliko se ne promijeni zakon o mirovinama, svaki umirovljenik bit će siromašan čovjek, konstatirao je član Poglavarstva Željko Kolar, te naglasio da je u Krapinsko-zagorskoj županiji gotovo izjednačen broj zaposlenih i umirovljenih osoba.

Naime, zaposlenih je 33.190, a umirovljenih 33.129, tako da u Krapinsko-zagorskoj županiji imamo tek 61 zaposlenog stanovnika više nego što ih je u mirovini.

Izvor: Radio Kaj
NAjčitanije