Zagorski sir postaje brand poput paškoga

Piše: Mladen Mandić
I zagorski se poljoprivrednici sve više okreću tržištu. Po broju je krava Zagorje sa 20-ak tisuća p

sir200.jpg

I zagorski se poljoprivrednici sve više okreću tržištu. Po broju je krava Zagorje sa 20-ak tisuća pri hrvatskom vrhu, no s organiziranom proizvodnjom mliječnih prerađevina dosad se prilično zaostajalo.

Dosadašnja praksa da se u štali drže kravica, dvije, sve je rjeđa, a sve je više onih koji su se ozbiljnije počeli baviti stočarskom proizvodnjom.

No, i njihovo je mlijeko uglavnom završavalo na otkupnim stanicama velikih proizvođača, a samostalna proizvodnja sireva i ostalih mliječnih prerađevina bila je prava rijetkost. Kako je svakim danom i sve više koza i ovaca na zagorskim pašnjacima, poljoprivredne službe nedavno su pokrenule pilot-projekt "Proizvodnja autohtonih hrvatskih sireva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Hrvatskog zagorja".

Projekt se provodi nizom praktičnih radionica na terenu i to tako što se od 20 litara kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mlijeka radi nekoliko vrsta autohtonih sireva. U projekt se dosad uključilo 30 zagorskih domaćinstava, a stručnjaci u tehnologiji proizvodnje tvrdih i polutvrdih sireva već su održali 26 praktičnih radionica. Rezultati su sve vidljiviji, pa zagorski proizvođači sve češće svoje proizvode i javno izlažu na malim prodajnim degustacijama. Jedna takva održana je proteklog vikenda i na središnjem zabočkom Trgu.

- Puno se mlijeka bacalo dok nismo naučili kako se rade sirevi i ove radionice su nam jako puno pomogle. Iako zasad proizvodimo samo manje količine za naše stalne kupce, posebice vikendaše, neki već ozbiljno razmišljaju dići kredite i ozbiljnije se posvetiti proizvodnji sireva, koji bi se onda mogli plasirati i u trgovine, a ne samo da nam kupci dolaze doma. Zašto i Zagorci sa svojim sirom ne bi mogli stvoriti brand poput paškog sira - rekla nam je proizvođačica Božica Grah iz Zagorskih Sela.

Izvor: Večernji list

NAjčitanije