Zagorski vatrogasci i ove godine pomažu kolegama na Jadranu

Autor E. Lacković

U četvrtak na Dugi Otok krenuli i vatrogasci iz Zagorja

    vatrogasci.jpg


Temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa Republike Hrvatske u 2017. godini, prošli je tjedan počela redovna dislokacija vatrogasnih snaga i tehnike na priobalje. Već tradicionalno na državnoj vatrogasnoj dislokaciji sudjeluju i zagorski vatrogasci i to u mjestu Božava na Dugom Otoku. Kako nam je rekao zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ-e Marijan Lovrenčić, u četvrtak su na prvu smjenu ove dislokacije krenula dva pripadnika JVP Krapina Marijan Čuček i Ivan Zemljić, kao i Martin Sitar iz DVD-a Jesenje.

JVP Krapina je nositelj ove dislokacije i u svakoj smjeni dežurat će po dva njena vatrogasca, a uz njih će u smjenama boraviti i po jedan dobrovoljni vatrogasac iz nekih od zagorskih društava – napomenuo je Lovrenčić i dodao kako smjene traju po 15 dana, i to obično do sredine ili čak kraja mjeseca rujna, ovisno u vremenskim prilikama. - U zadnjih nekoliko godina dežurala su u smjenama po dva naša vatrogasca, a evo ova nam godina donosi povećanje za jednog vatrogasca. Valja napomenuti, kao su uz vatrogasce na priobalje tijekom cijelog ljeta dislocirana i dva vatrogasna vozila. Riječ je o navalnom vozilu JVP Krapina sa spremnikom 3000 litara i dodatno opremljenim hidrauličnim alatom za intervencije kod nesreća, kao i navalnim vozilom za gašenje šumskih požara DVD-a Gornja Šemnica - zaključio je županijski zapovjednik.

Inače, lanjska sezona, srećom nije donijela puno posla za zagorske vatrogasce. Zabilježeno je tek nekoliko manjih požara i lakših tehničkih intervencija. No, svjedoci smo kako je ovo ljeto krenulo sa dosta požara, a kako prognoze govore o dužim sušnim periodima, opasnost od požara je zasigurno veća. No, vatrogasci su puno puta pokazali da su spremni na sve izazove, pa tako i naši zagorski vatrogasci, koji su uvijek spremni pomoći vatrogascima u priobalju. Pored ove državne dislokacije, zagorski vatrogasci sudjeluju u još jednoj, ali ne državnoj. Riječ je o izravno dogovorenoj dislokaciji između DVD-a Tugonica-Podgrađe i TN Zaton kod Nina u Zadarskoj županiji. Osim vatrogasaca spomenutog DVD-a u smjenama po 10 dana i uz navalno vozilo DVD-a Tugonica-Podgrađe, dežuraju i vatrogasci još nekih zagorskih društava, a brinu se o sigurnosti brojnih turista u turističkom naselju kapaciteta i do 12 000 ljudi.

NAjčitanije