Zbog nejedinstvenosti vatrogasaca novac u drugoj kasi

Autor

Zapovjednici Vatrogasnih zajednica iz svih županija i Grada Zaboka jučer su u Krapini održali sedmu sjednicu na kojoj se

p_453106vzm123.jpg
Zapovjednici Vatrogasnih zajednica iz svih županija i Grada Zaboka jučer su u Krapini održali sedmu sjednicu na kojoj se, u sklopu brojnih točaka dnevnog reda, najžešće raspravljalo o konceptu izmjena i dopuna Zakona o vatrogastvu.


Iako je pod tom točkom načelnik stožera Željko Popović trebao dati samo informaciju, u raspravi se pokazalo da zapovjednici nisu zadovoljni niti tijekom, niti brzinom, niti pregovorima o promjeni zakona.

Nisu stoga prihvatili samo donošenje podrške nego su zaključili i zahtijevaju da se promjenom zakona ta zajednica transformira u udrugu koja će preuzeti određene mjerodavnosti u provođenju vatrogasne djelatnosti Vlade.

Nelogičnosti su za 2000 profesionalnih i otprilike 60.000 dobrovoljnih vatrogasaca počele kad je Vatrogasna zajednica pripala pod Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. To je, kako je slikovito objašnjeno, kao da ravnatelj policije bude u mjerodavnosti Ministarstva vanjskih poslova.

Naime, trenutačno Državna uprava za zaštitu i spašavanje procjenjuje sustav oganizacije, financiranja i operativnog djelovanja vatrogasaca, a osim što glavni vatrogasni zapovjednik odgovara izravno ravnatelju državne uprave problem je i financiranje. Dva je posto proračuna lokalne uprave ili samouprave vatrogasnim zajednicama nekih županija dovoljno, a drugima je premalo.

Zato je tendencija osnivanja krovne vatrogasne udruge kojoj je svrha jedinstvena zaštita građana koja je izravno povezana s dobivenim novcem jer o njemu ovisi vatrogasna spremnost. Time bi se osigurao i središnji sustav financiranja iz kojeg bi sve sredine dobivale jednaku svotu. No nekima odgovara sadašnje stanje i u HVZ-u se zbog te razjedinosti o tomu raspravlja godinama, ali su svojim nepredviđenim zahtjevom jedinstvenost pokazali zapovjednici.

Izvor: Večenji list
NAjčitanije