Zbog nepostavljanja prometnih znakova i krivična ogovornost

Autor

Hrvatske ceste ustanovile su na temelju upozorenja prometne policije te redovitim obilaskom da na mnogim raskrižjima drž

p_883555izlaz otvoren.JPG
Hrvatske ceste ustanovile su na temelju upozorenja prometne policije te redovitim obilaskom da na mnogim raskrižjima državnih i nerazvrstanih cesta nisu postavljeni prometni znakovi - raskrižje s cestom s prednošću prolaza (B01), obvezno zaustavljanje (B02).


Stoga su prije mjesec i pol u zagorske općine i gradove uputili upozorenje uz obrazloženje da su jedinice lokalne samouprave dužne te znakove postaviti na ceste koje se priključuju na državne ceste.

Ako se dogodi prometna nesreća, nepostavljeni znakovi B01 ili B02 povlače prekršajnu i krivičnu odgovornost općine ili grada jer vozači nisu bili pravodobno upozoreni da nailaze na cestu s prednošću prolaza, stoji u dopisu.

Kako bismo se uvjerili u to, 45 dana nakon dopisa iz HC-a odabrali smo državnu cestu D-206, koja ide od odvojka s autoputa kroz Krapinu, preko Petrovskoga, Valentinova, kroz Pregradu do graničnoga prijelaza u Humu na Sutli. S direktorom jedne krapinske autoškole prošli smo Krapinom i ustanovili da državna cesta kroz taj grad ni na jednom od četiri raskrižja, prema prometnim znakovima, nema prednost pred gradskim ulicama. Obilaskom D-206 u relativno siromašnoj općini Petrovsko i Humu na Sutli, jednoj od najbogatijih općina u državi, nismo pronašli nepravilnosti.

U odluci o uređenju prometa u Pregradi stoji da D-206 ima prednost prolaza, no u praksi tako ne izgleda. U Kostelu dvije ceste nemaju ni stop ni trokut, znaka nema kod starog Okija, na središnjem trgu kod Konzuma, u južnom dijelu Pregrade znak nemaju Domjanićeva, a ni ulica koja na državnu cestu izlazi kod Stakloreza. I dok stari vozači to često zanemare, mladima se u autoškoli redovito skreće pozornost na te tzv. sporedne ulice, koje to u stvari nisu. Naime, budući da raskrižja nemaju znakove, primjenjuje se pravilo desne strane pa ispada da neke male gradske ulice i u Pregradi imaju prednost pred državnom cestom.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije