Zlatarski osnovci u Finskoj

Autor žs

Završnica Erasmus+projekta

CRO Finska 3.jpg

Nakon posjeta partnerskim školama u Portugalu i Slovačkoj tijekom ožujka i travnja, u tjednu od 15. do 21. svibnja učenici i učitelji OŠ Ante Kovačića iz Zlatara sudjelovali su u završnoj mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „SuperART for inclusion“. Zlatarski osnovnoškolci Ela Vlahek, Petra Brčić, Jakov Petrović i Fabijan Rogina, u pratnji školskog projektnog koordinatora Andrije Kiseljaka te učiteljica Maje Burek i Kristine Fruk, boravili su u Finskoj. Domaćin im je bila osnovna škola Laurentius-koulu u gradu Lohji na jugu Finske, udaljenom četrdesetak minuta vožnje od glavnoga grada Helsinkija.

Za učenike i učitelje iz šest europskih zemalja organizirane su svakoga dana raznovrsne aktivnosti i radionice. Sudjelujući u njima upoznali su se s različitim metodama inkluzije, razmjenjivali su svoja iskustva i dijelili primjere dobre prakse iz svojih škola. Dvije vrlo uspješne radionice – o tehnici stop animacije i aplikaciji za digitalno crtanje Sketchbook, održala je i zlatarska likovna pedagoginja Maja Burek. U svim provedenim aktivnostima, kroz različite oblike umjetnosti, promicala se različitost, ravnopravnost i jednake mogućnosti za svakoga, posebice  za učenike s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i učenike iz društveno ugroženih skupina, što je i bila glavna svrha  ovoga projekta. Gostujući učitelji imali su također prigodu nazočiti satima pojedinih predmeta u tamošnjoj školi te saznati više o finskome odgojno-obrazovnom sustavu.

Nastavak suradnje

Tijekom šestodnevnog boravka u Finskoj sudionici mobilnosti posjetili su glavni grad Helsinki i razgledali njegove najznačajnije kulturno-povijesne znamenitosti. Nakon razgleda grada pohodili su jednu od najposjećenijih finskih atrakcija, morsku tvrđavu Suomenlinna, koja se nalazi na UNESCO-vu popisu svjetske kulturne baštine. Osobito dojmljiv bio je i posjet vapnenačkom rudniku Tytyri, u okolici Lohje, u kojem se iskapa vapnenac star dvije milijarde godina, i u kojem je prije deset godina, na dubini od 80 metara, izgrađen prvi podzemni restoran u svijetu.

Zlatarski učenici uspješno su predstavili svoju školu i grad Zlatar, našu županiju i cijelu Hrvatsku, a predstavnici škole dogovorili su s partnerskim školama nastavak suradnje na drugim projektima u budućem razdoblju. Dobar poticaj za to jest svakako i činjenica da je Europska komisija u novom programskom razdoblju od 2021. do 2027. za Erasmus+ programe učenja i osposobljavanja osigurala više od 28 milijardi eura, što je gotovo dvostruko više nego u prethodnom razdoblju.