Znate li po čemu je važan današnji dan?

Mogli biste se iznenaditi...

dan-

Današnji dan, 27. ožujka važan je po tome što:

Papa Klement V., koji je u povijesti ostao upisan kao papa koji je 'rimsku kuriju' iz Rima preselio u Avignon i osoba koja je ukinula viteški red Templara, 1309. godine je, uslijed višegodišnjih previranja i sukoba koji su potresali apeninski poluotok i okolne zemlje, ekskomunicirao Veneciju i sve njene stanovnike, a kasnije je s njom ušao i u vojni sukob koji je kulminirao pozivanjem na križarski rat.

Španjolski istraživač Juan Ponce de León 1513. godine je, ohrabren Colónovim otkrićima i nakon što je čuo glasine da sjeverozapadno od Hispanole postoje još neotkriveni otoci, krenuo na put i nakon nešto više od 20 dana plovidbe došao do Floride. Time je, iako je mislio da se radi o još jednom otoku, postao prvi Europljanin koji je u vremenu velikih otkrića došao do sjevernoameričkog kopna.

Na igralištu Raeburn Place u škotskom Edinburghu 1871. godine odigrana je prva međunarodna rugby utakmica. Sport koji je tek godinu dana ranije dobio prvi set pisanih pravila, na području Engleske i Škotske čije momčadi su i odigrale tu povijesnu utakmicu, igrao se u sličnom obliku od vremena brončanog doba.

Koalicijska vlada Cvetković-Maček srušena je 1941. godine vojnim udarom na čijem je čelu bio general Dušan Simović. Vlada je samo dva dana ranije potpisala sporazum pristupanja Trojnom paktu ćemu se većina visokih vojnih zapovjednika protivila te su nakon zauzimanja vlasti protjerali kneza Pavla i sve ovlasti predali sedamnaestogodišnjem kralju Petru.

Na Teneriffima se 1977. godine dogodila najveća zrakoplovna nesreća u povijesti civilnog zrakoplovstva. Poginulo je 583 ljudi, a samo 61 je uspjelo preživjeti. Nesreća se dogodila na aerodromu Los Rodeos, kada se Boeing 747 nizozemskog KLM-a prilikom uzlijetanja brzinom od 250 km/h sudario s Pan Am-ovim Boeingom 747 koji se još uvijek nalazio na pisti.