Župan: Ukupna šteta od potresa u Zagorju je 35 milijuna kuna, očekujemo novčanu pomoć države

Autor zagorje.com

Općina Desinić je već sedma JLS u kojoj je proglašena elementarna nepogoda, a vjerojatno će biti u još jednoj ili dvije, najavio je Kolar

potres KZŽ

Župan se osvrnuo i na novosti oko šteta od potresa te podsjetio da je proglasio elementarnu nepogodu i za područje Općine Desinić. – To je već sedma JLS, a na žalost, imamo u najavi da bi se mogle dogoditi još jedna ili dvije, tako da se tzv. petrinjski potres se sve više približava štetama koje su se dogodile u potresu od 22. ožujka. Jučer smo imali sastanak oko formiranja ureda u Uredu za graditeljstvo u Donjoj Stubici gdje ćemo biti na dispoziciji ljudima da im pomognemo da podnesu zahtjev, pa koristim priliku da pozovem da se ljudi jave na broj telefona koji je objavljen i da svi zajedno krenemo brže, žešće i energičnije s podnošenjem zahtjeva, jer to je osnovni preduvjet da što brže krenemo s fizičkom obnovom, da obnovu završimo krajem 2022. ili na proljeće 2023. godine – pozvao je župan.

Sada je ukupna procijenjena šteta od potresa u našoj županiji 35 milijuna kuna. – U tih 7 JLS imamo 32 milijuna kuna, a skoro 3 milijuna u školama koje su na područjima drugih JLS – rekao je župan. Dodao je da Vlada priprema ili je već pripremila zahtjev koji će ići prema EU komisiji da bi se iz Fonda solidarnosti pomoć proširila i na područje Sisačko – moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. - Mi smo u kontaktu s Minstarstvom graditeljstva i vidjet ćemo na koji će se način uključiti KZŽ. Država je dala jednokratnu pomoć od 120 milijuna za Sisačko - moslavačku, Karlovačka i Zagrebačka dobile su dobila 10 – ak milijuna, a mi za sada nismo dobili nikakvu pomoć. Nije korektno da jedini ostanemo bez jednokratne državne pomoći i vodimo intenzivne razgovore o tome – rekao je župan.

NAjčitanije