Prethodni članak
Sljedeći članak

Donna Vekić u spektakularnom meču prošla u polufinale Olimpijskih igara


Foto: Igor Kralj/Pixsell

Hrvatska tenisačica Donna Vekić pobijedila je Ukrajinku Martu Kostjuk s 2-1 u setovima (6-4, 2-6, 7-6) te je prošla u polufinale Olimpijskih igara.

Osječanka je iskoristila odličnu formu u Parizu te je postala prva hrvatska tenisačica koja je ušla u najboljih četiri u pojedinačnoj konkurenciji na Olimpijskim igrama.

Vekić je odlično ušla u meč i ekspresno je povela s 4-0 uz dva osvojena breaka. Međutim, Ukrajinka počinje bolje igrati i u osmom gemu uspjeva vratiti jedan break te dolazi na samo gem od Osječanke. Vekić je servirala za set pri vodstvu od 5-4 te ostala mirna kad je najviše trebalo. Hrvatska predstavnica osvojila je prvi set sa 6-4 i prekinula Ukrajinkin niz od tri dobivena gema zaredom.

U prvom gemu drugog seta 21. tenisačica svijeta radi break i potom odlazi na 2-0. U sljedećem gemu Vekić ima dvije break lopte koje ne koristi i vraća Kostjuk u igru. Taj gem je psihički podigao ukrajinsku tenisačicu i od tada Kostjuk gotovo da nije mogla pogriješiti. Ukrajinka dobiva set sa 2-6 i puna samopouzdanja ulazi u treći set.


Tamo su obje igračice čuvale svoj početni udarac sve do sedmog gema u kojemu 28-godišnja Hrvatica uspijeva oduzeti Ukrajinkin servis. Vekić je sljedeći gem dobro odservirala i došla samo na gem do pobjede. Ukrajinka brzinski dobiva deveti gem meča i smanjuje na 5-4. Vekić je servirala za pobjedu te je došla do meč lopte na kojoj radi dvostruku pogrešku. Ukrajinka se uspijeva nekako izvući i poravnava rezultat na 5-5. Osječanka je zaboravila na prethodni gem i ponovno je došla do breaka i servisa za meč.

Niti ovaj put hrvatska tenisačica nije mogla izdržati pritisak i Vekić ne koristi i drugu meč loptu. Ukrajinka odvodi meč u tie-break. Tamo je Vekić bila suočena s meč loptom, ali ju je spasila i na kraju iskoristila svoju petu meč loptu te s 10-8 u trinaestoj igri ostvarila jednu od najvećih pobjeda u karijeri.


Vekić će za prolazak u finale Olimpijskih igara igrati sa 67. na WTA ljestvici, Slovakinjom Annom Karolinom Schmiedlovom koja je u današnjem dvoboju iznenadila pobjednicu ovogodišnjeg Wimbledona, Čehinju Barboru Krejčíkovu sa 6-4, 6-2.

Još članaka iz "Sport"

Facebook