Prethodni članak
Sljedeći članak

Peta pobjeda Zaboka


Pred prepunim tribinama, nošeni fantastičnim navijanjem oko 1000 gledatelja košarkaši Zaboka savladali su Dubravu rezu



Pred prepunim tribinama, nošeni fantastičnim navijanjem oko 1000 gledatelja košarkaši Zaboka savladali su Dubravu rezultatom 79:71 (13:20, 30:8, 21:23, 15:20).


Zabok je na samom početku poveo s 4:0, sredinom prve četvrtine vodio je 11:7, no tada se budi momčad Dubrave. Kartelo i Šakić zatvorili su reket, a upravo je Šakić tricom i dvicom sa sirenom doveo Dubravu do 7 koševa viška nakon prvih deset minuta. Zabok je odlučno krenuo u drugu četvrtinu, od početka je krenuo agresivnom obranom, ali i napadi domaćih bili su puno brži, što im je otvorilo niz lakih koševa. Sasvim se razigrao Ivanov, a prednost Zaboka rasla je iz minute u minutu.

U 19. minuti tehničku pogrešku zaradio je trener Dubrave prosvjedujući na jednu odluku sudačke trojke, koji po njegovom mišljenju nisu dosudili prekršaj nad u prvom dijelu nevidljivim Smiljanićem.

Nakon samo 60 sekundi u trećoj četvrtini Zabok je ušao u bonus. Suci su postavili oštriji kriterij u odnosu na prvi dio utakmice. Žrtva toga bio je Lozančić, kojemu su dosuđena tri prekršaja, pa ga je trener Črnjević bio prisiljen s terena preseliti na klupu. Kod Dubrave sasvim se razigrao vrlo dobri Bošnjak, ali Dubrava se u trećoj četvrtini nije uspjela približiti domaćinu. Gosti započinju agresivno zadnjih deset minuta. U 33. minuti igru zbog pet osobnih napušta Lozančić, a minutu za njim na drugoj strani pet osobnu dobiva i Kartelo. Tri minute prije kraja utakmice Dubrava dolazi na -7 (71:64), ali dalje gosti nisu mogli. Prvo Ćosić tricom diže na +11 (75:64), a nakon što su gosti ponovno stigli na +7 (75:69), Ivanov krade loptu Smiljaniću i polaganjem rješava sve dvojbe oko pobjednika.

Prvo ime utakmice svakako je Ive Ivanov (21 koš, 3 skoka i 2 asistencije), a vrlo dobri bili su Ćosić i Lež. Kod Dubrave koplje iznad svih bio je Vinko Bošnjak (19 koševa, 3 skoka i 3 asistencije), a na momente je dobre suigrače imao u Šakić, Smiljaniću i Baraću.

Nakon duže pauze u krug momčadi vratio se Zvonimir Baričević koji je odigrao nešto više od 10 minuta i sasvim je sigurno da će mu trebati još neko vrijeme da se vrati u formu, a tada će biti vrlo važan čimbenik u igri Zaboka i nova kvaliteta više za žute.

Što reći o fantastičnoj atmosferi? S pravom možemo reći da nitko u Hrvatskoj nema takve navijače kakve ima Zabok, ali isto tako i da momci na terenu ne daju sve kako bi izmamili njihovo poštovanje i naklonost. Primjerice, kod vodstva Zaboka od +15 Ivanov se baca za loptom u gledalište, a sličnu požrtvovnost pokazuju i ostali igrači Zaboka. Kulminacija sjajne atmosferi dogodila se u 39. minuti utakmice kada je Erotic Front zaorio: «USTANITE ZAGORCI», a oko 1000 ljudi pridiglo se i pljeskalo je čitavu zadnju minutu utakmice. Prizor koji je neke skoro rasplakao od sreće.

U petak Cedevita, već u utorak Svjetlost

Pred košarkašima Zaboka je novo teško gostovanje kod Cedevite, momčadi čiji je jedan igrač «vrijedi» više od cijele momčadi Zaboka. No, vrijednost izražena u novcu nije mjerilo odnosa snaga na terenu. Zabok u toj utakmici nema što izgubiti, može samo puno dobiti. Podsused je vrlo blizu, pa ne sumnjamo da će u petak 30. studenog u 20 sati u dvorani Sutinska vrela biti puno navijača Zaboka, koji bi mogli biti presudan faktor u ovoj utakmici. Već u utorak u Bedekovčini u 19 sati gostuje momčad Svjetlosti iz Broda i bit će to pravi košarkaški derbi i nesumnjivo još jedan veliki košarkaški spektakl, na kojemu će publika zaista imati što za vidjeti.

IZJAVE

Tonči Mašina, trener Dubrave: «Tvrda utakmica, kako sam i očekivao. Imali smo neke svoje šanse, međutim u kritičnim trenucima imali smo pad koncentracije, tako je teško pobijediti u gostima, pogotovo kad domaćin igra dosta dobro uz podršku sjajne publike».

Dragutin Črnjević: «Nije bilo lako, loše smo otvorili utakmicu, nismo dobro igrali u obrani na početku. U drugoj četvrtini smo pojačanom obranom stekli prednost koju smo trebali i povećati, da nismo loše reagirali na zonu Dubrave. Ne razmišljamo o ligi za prvaka, očekuju nas tri izuzetno teške utakmice u sljedećih tjedan dana. Već u petak igramo s najposloženijim prvoligašem Cedevitom, a u utorak nam dolazi izuzetno stabilna Svjetlost. Ne razmišljamo unaprijed, idemo utakmicu po utakmicu i takav pristup donio nam je ovako dobar rezultat.»

Domagoj Devčić, igrač Zaboka: «Zadovoljan sam svojom igrom, ali i stanjem u momčadi. Mislim da kao i ostali dajem značajan doprinos našem sjajnom rezultatu. Nakon lošeg početka u drugoj četvrtini odigrali smo agresivnu obranu na koju Dubrava jednostavno nije imala odgovora. Druga četvrtina bila je presudna za našu pobjedu. Pred nama je sada serija od tri teške utakmice. Prvo idemo k Cedeviti koja je u lošem stanju i tu ćemo igrati rasterećeni, no pokušat ćemo iznenaditi. Nakon toga nam dolazi Svjetlost iz Slavonskog Broda za kojeg me vežu lijepe uspomene. To je uigrana momčad u kojoj se ističe i Rimac i puno toga ovisit će o tome da ga limitiramo na što manje koševa. Što se pak tiče Kvarnera on je doveo više nekoć kvalitetnih igrača, ali koji su u poznim igračkim godinama i mislim da imamo velike šanse protiv njih. Dobijemo li samo dvije od ove tri utakmice, gotovo sam siguran da ćemo igrati ligu za prvaka.»

Ostali rezultati: 6. kola: Šibenik-Cedevita 91:79, Alkar-Kvarner Novi Resort 73:67, Osijek 2006-Svjetlost 67:72, Dubrovnik-Borik Puntamika 88:94.

Parovi 7. kola: Cedevita-ZABOK (petak 30. studenog u 20 sati, dvorana Sutinska vrela u Podsusedu), Svjetlost-Šibenik, Kvarner Novi Resort-Osijek 2006, Dubrava-Dubrovnik, Borik Puntamika-Alkar.

Još članaka iz "Sport"

Facebook