Prethodni članak
Sljedeći članak

Anušić: 'Krene li u Hrvatskoj opća mobilizacija, nema prigovora savjesti'


Ministar obrane Ivan Anušić jučer je gostovao u emisiji “Pressica” na Vinkovačkoj televiziji u kojoj je, između ostalog, govorio i o obveznom vojnom roku koji se uvodi od 1. siječnja iduće godine. Kazao je da osobno ne vidi niti jedan razlog da vojni rok u Hrvatskoj ne bude obvezan.

Ustvrdio je da se oni koji ne žele odraditi vojni rok iz političkih ili vjerskih razloga mogu pozvati na priziv savjesti i svoj dio odraditi tamo gdje im je prihvatljivije. “Ako netko bude imao priziv savjesti, ići će raditi negdje dalje, imat će obvezu odraditi nešto”, kazao je, prenosi Telegram.

Dodao je da će polaznici proći temeljnu izobrazbu u vojnim vještinama i vještinama preživljavanja, pa ustvrdio kako je činjenica da se veliki broj mladih danas ne bavi sportom niti ikakvom aktivnošću nego su, opisao je, “pred ekranima, ne vide sunca”.

“Niz stvari može se popraviti odlaskom (na vojni rok op.a.), upoznati prijatelje iz drugih dijelova Hrvatske, doživjeti jednu vrstu avanture i biti spreman za neke stvari koje ga čekaju u životu”, kazao je.

‘Kod opće mobilizacije nema priziva savjesti’

Objasnio je i zašto je potreban obvezni vojni rok u Hrvatskoj. “Svaka ozbiljna zemlja se priprema za najgore, uvijek morate biti spremni za najgore i moliti Boga da se to ne dogodi. Oni koji ne budu bili spremni, a da dođe do najgoreg i da krene opća mobilizacija, njih mobilizacija neće obići.

Bit će u situaciji da će biti negdje i neće imati znanja o bilo čemu. Svi koji kažu ‘ja sam za priziv savjesti’, okej, idemo uzeti situaciju da je Hrvatska u situaciji Ukrajine. Hrvatska je bila prije 34 godine u toj situaciji. Sada kad slušate političare s one strane Dunava ili Save, oni kažu da je Hrvatska ustaška država, da je to i dalje Srbija, da im to treba vratiti, njihove politike su agresivne i takve su.

Ako dođe do ovog što se dogodilo u Ukrajini s Rusijom, kreće opća mobilizacija, nema priziva savjesti ni van iz Hrvatske. Ne samo iz Hrvatske, nego i Njemačke, Austrije bilo koje druge države. Tako funkcioniraju zakoni kada su izvanredne situacije”, kazao je ministar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook