Prethodni članak
Sljedeći članak

Berba grožđa ili spektakl? 'Branje grojzdja' u Pregradi donosi nezaboravnu feštu tradicije i zabave!


U jednom od srca Hrvatskog zagorja, od 21. do 29. rujna, održat će se 54. po redu manifestacija 'Branje grojzdja', koja sa sobom nosi tradicijske običaje i kulturu ovog kraja, a koja svake godine okuplja domaće i posjetitelje u proslavi berbe i prerade grožđa. Organizatori, Grad Pregrada i Turistička zajednica područja Srce Zagorja, pozivaju sve ljubitelje tradicije da sudjeluju u raznovrsnom programu u kojem će biti ukupno 55 događanja, a koji njeguje bogatu povijest i običaje ovog specifičnog dijela Hrvatske. 

Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj najavio je zabavni dio manifestacija, ističući kako upravo ona, unatrag nekoliko godina definitivno ima jedan od najboljih programa.

- Manifestaciju započinjemo tradiconalno, u subotu s dječjim programom, a u glazbenom dijelu će nas zabavljati naša zvijezda Dino Miklaužić čime otvaramo glazbeni program. U srijedu, 25. rujna dolaze nam Ante Gelo i Ivan Jelić u etno remake-u. U četvrtak započinju događanja na Trgu dobre kapljice, nastupaju Šarmeri kojima je predgrupa Fresh band, a u petak počinjemo s Festivalom vinskih popevka i napitnica, a onda slijedi Smooth band i Polkaholiki, a i u subotu Zabranjeno pušenje prije kojih nastupaju Kingsi - najavio je Vešligaj. Ove godine u gradu će biti postavljene tri glazbene pozornice kako bi svatko mogao pronaći nešto za sebe, a bit će tu i, nakon nekoliko godina stanke, šator na tržnome prostoru gdje će u petak nastupiti Vigor uz predgrupu Aquarius band. Za sve one željne dobre, zagorske muzike, pod šatorom će, dodao je nastupiti nekoliko zagorskih bendova i Rajko Suhodolčan. - Imamo pokrivene sve glazbene stilove, svatko može naći nešto za sebe jer 'Branje grojzdja' je manifestacija na koju vole doći svi, a u njenom centru je, naravno, tradicija – poručio je.

U sklopu manifestacije, u utorak 24. rujna održat će se i početna konferencija na temu izgradnje biološkog bazena Pregrada, a u sklopu koje će se organizirati okrugli stol s eminentnim stručnjacima s područja turizma, lokalnim poduzetnicima i predstavnicima KZŽ.

Osim zabavnog dijela, ova manifestacija puno pažnje posvećuje tradiciji i običajima ovog kraja o čemu je više rekla Lucija Vrhovski, umjetnička voditeljica KUD-a Pregrada koji je zadužen za Festival vinskih popevki i napitnica, a koji će se održati u petak, 27. rujna u 19 sati na gradskoj pozornici. Na ovogodišnji Festival prijavljeno je šest novih skladbi što govori o rastu zainteresiranosti autora, ali i o velikom broju kreativaca koji žele pokazati svoje djelo.

- Festival je namijenjen amaterima koji se žele predstaviti publici i isprobati svjetla pozornice. Skladbe koje se prijavljuju na ovaj festival prolaze ocjenjivački sud. Tročlani žiri presluša ono što su izvođači dostavili, a konačan sud dat će na dan festivala kad vide i samu izvedbu. Žiri će dodijeliti nagrade za prva tri mjesta u kategorijama, nagrada za najbolji tekst i nagrada za najbolju obradu festivala. Publika ima pravo izreći svoje mišljenje i moći će glasati za svog favorita putem glasačkih listića. Zbrajanjem glasova, izvođaču s najviše glasova bit će dodijeljena nagrada publike - rekla je Vrhovski i dodala kako će za to vrijeme nastupati i klapa Kmeti iz Pregrade. Kruna manifestacije je u nedjelju, 29. rujna kada slijedi povorka beračica i berača koja se održava od 11 sati na Trgu, a proći će pregradske ulice od zgrade DV-a Naša radost do centralne pozornice. Posjetitelji manifestacije imat će priliku vidjeti grupe u narodnim nošnjama i svečano ukrašena kola upravo za ovu priliku. Dakako, tamburaši i folklorna sekcija KUD-a Pregrada, uz KUD Đurmanec upotpunit će krunu manifestacije, a ovaj će događaj svojim dolaskom uveličati i predsjednik RH Zoran Milanović. Po završetku povorke slijedi i obed iz košare koji će svi posjetitelji moći isprobati.

Kulturna događanja najavio je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Pregrada Davor Špoljar, istaknuvši kako program kreće u nedjelju na Trgu, s predstavom Humskog amaterskog kazališta 'Čakala te bum'. 

- U ponedjeljak 23. rujna nas u Muzeju očekuje gostujuće predavanje naših partnera iz Češke, a u utorak, u večernjim satima, predstavljanje knjige poznatog meteorologa Zorana Vakule i knjige 'Vjerske teme i vrijeme' u Gradskoj knjižnici Pregrada. U srijedu nas čeka otvorenje samostalne izložbe slika Josipa Jože Kolara, poznatog pregradskog slikara koji je posljednji puta ovdje izlagao prije pet godina - najavio je Špoljar istaknuvši kako će Muzej grada Pregrade ove godine raditi prilagođenim radnim vremenom tijekom manifestacije. Osim toga, u nedjelju, 29. rujna, po svečanom zatvaranju, posjetitelje očekuje i glazbeni događaj - jubilarni Festival orgulja Heferer, nastupit će Lucija Jelušić i Dubravko Čepulić Polgar.

Otvorenje manifestacije Branje grojzdja Pregrada održati će se pored Kunagore kod mladog, perspektivnog vinara Tihomira Šimuna, o čemu je više otkrio predsjednik udruge vinara i vinogradara Dobra kaplica Robert Gretić.

- Genetski kod svih naših pregračana je vinova loza i samim tme na našim bregima uspjevaju fina vina. Pripremit ćemo Butik vinske kulture, u utorak u 17 sati, gdje ćemo naučiti kako se i na koji način može napraviti dobro vino, kako ga prezentirati dalje i kako ga uz bilo koje jelo i događaj možemo sljubiti. Kada se dobro naučimo kako upražnjavati vinsku kulturu, otvorit ćemo Trg vinske kapljice u četvrtak gdje će biti pripremljene kućice s desetak izlagača - rekao je Gretić i najavio kako se u subotu spremaju vinarske berbarije, odnosno guranje vinske drvene bačve od 800 litara koju preko prepreka treba odgurati i vratiti na početak.

U sklopu manifestacije, iznimno su posjećena i sportska događanja, o kojima je više rekao Denis Burić, predsjednik Sportske zajednice Grada Pregrade.

– Branje grojzdja počinje i završava sportskim natjecanjima, točnije s tenisom koji je u Pregradi postao pravi hit. Od 1993. do 2008. se ovdje održavao tradicionalni teniski turnir, no zbog infrastrukture nismo mogli koristiti terene. 2021. godine smo otvorili nove, Pregračani vole tenis i preko 50 ih se prijavilo za turnir koji počinje ove nedjelje. Zadnji dan manifestacije održat će se finale tog turnira. Tenis vole i mladi pa smo napravili čak tri turnira za njih, a na svim će natjecanjima biti između 40 i 50 djece. Nadalje, NK Pregrada je pripremio Kup mjesnih odbora koji starta u subotu. Spektakl nas očekuje u četvrtak kada će Silvio Marić predvoditi ekipu veterana Dinama kojima će se suprotstaviti ekipa NK Pregrada. Vjerujem da će to biti pravi spektakl. Također, Šahovski klub Pregrada priredio je dva turnira – prvog vikenda za najmlađe u raznim kategorijama, a drugi vikend slijedi brzopotezni turnir, 40. po redu. Za kraj, imat ćemo i gađanje glinenih golubova na streljani na Kunagori, naše najmasovnije događanje kojeg organizira naše lovačko društvo – najavio je Burić.

Da je pripremljen i veseli program za sve mališane, najavila je Martina Belina, direktorica Turističke zajednice područja Srce Zagorja. Tu su neizostavne berbarije za one malo starije u ponedjeljak, kao i pregradske dječje berbarije u petak koje će popratiti dječje igre, biciklijade… A od petka do nedjelje bt će aktivan i tradicijski sajam.

- Savjet mladih organizira Fun & paint za mlade, a za one starije Art & paint. Obje će biti u subotu u gradskoj kavani kao i popularni pub kviz. Najmlađi će moći uživati u napuhancima i lunaparku te izložbi malih životinja na trgu dok Udruga umirovljenika organizira turnir u belotu u Planinarskog domu. Tu je i vrlo bogata ugostiteljska ponuda domaćih ugostitelja koja će zadovoljiti sve posjetitelje, a naši vrijedni gljivari će spremiti jedan gljivarski kotlić u kojem će svi moći uživati u petak na Tržnici uz tradicionalan Sajam od petka do nedjelje – najavila je Belina.

Detaljnu satnicu pronađite ovdje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook