Prethodni članak
Sljedeći članak

Elektra: Dok su temperature u minusu, struju ne iskapčamo

Niske temperature koje 'haraju' Hrvatskom nekoliko posljednjih tjedana nagnale su nas da svoje domove grijemo više nego obično. Bilo da se grijemo na plin, na drva ili za grijanje koristimo električnu energiju, troškovi su veliki. Osim niskih temperatura, recesija je također još uvijek prisutna.


Sve manje plaće, sve više gubitaka posla i sve veći troškovi života nerijetko uzrokuju neplaćene i nagomilane račune koji se ne mogu podmiriti. Sve je više primjera i priča o ljudima kojima se isključuje struja ili plin zbog neplaćenih računa. No smiju li se energenti isključiti zbog neplaćanja i po ovakvim, ekstremnim vremenskim uvjetima? To smo pitanje postavili zabočkoj Elektri, Zagorskom metalcu i Zagorskom vodovodu.

U Zagorskom su nam metalcu rekli da trenutno se isključuju korisnike iz distributivne mreže jer je razdoblje dospijeća računa, a nakon 20. veljače krenut će sa slanjem opomena neplatišama. Napominju, kako temperature nemaju veze s time hoće li netko biti isključen ili neće jer ako se ne naplaćuju dugovanja u pitanje dolazi funkcioniranje firme. U Zagorskom vodovodu bili su kratki te su nam rekli kako korisnike koji ne podmiruju redovito račune iskapčaju bez obzira na temperature.

Iz Elektre nam je stigao, možemo slobodno reći, najhumaniji odgovor. Naime, rekli su nam da su s obzirom na niske temperature odgodili iskapčanja korisnika koji neredovito podmiruju račune. Kažu, protekli tjedan nisu iskapčali, a neće ni ovaj tjedan zbog niskih temperatura i poprilično ekstremnih vremenskih uvjeta.

Dakle, može se zaključiti da ne postoji zakonska regulativa koja bi distributere energenata spriječila da po temperaturama ispod ništice ne isključuju korisnike koji, iz raznih razloga, nisu podmirili račune. No, možda postoji regulativa humanosti i suosjećanja, koja ne bi smjela dopustiti da se netko na temperaturi -10 nađe u hladnoj kući bez mogućnosti da ugrije sebe i svoju obitelj.

Naravno, obaveza svakog korisnika je da plati račune, ali mnogi jedva pronalaze dovoljno novaca da prehrane svoje obitelji, nezaposleni su, jedva spajaju 'kraj s krajem' i iznosi režija, koji nerijetko dosežu i više od dvije tisuće kuna, previsoki su im i ne mogu ih platiti.

Zadatak je i država da svim svojim građanima osigura dostojanstvene uvjete za život u kojima svaki građanin može svojim radom uzdržavati sebe i svoju obitelj. Nažalost, u Hrvatskoj to još uvijek nije tako, a prognoze ni za ovu godinu nisu optimistične što se tiče financijske situacije i izlaska iz krize.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook