Prethodni članak
Sljedeći članak

Godina 0,0 ‰ : Zakon efikasan, 'nula promila' pred ukidanjem

Iako je novi prometni zakon drastično povećao kazne za prometne prekršaje, uvevši čak i mogućnost spremanja u zatvor naj


Iako je novi prometni zakon drastično povećao kazne za prometne prekršaje, uvevši čak i mogućnost spremanja u zatvor najgorih prekršitelja, a isto tako uvedene su neke novosti, poput zabrane telefoniranja i obveze dnevnog paljenja svjetala, sve je ostalo u sjeni jedne jedine odredbe - one koja propisuje da vozači ne smiju imati ni kap alkohola u krvi dok voze.

MUP zadovoljan

Godinu dana nakon uvođenja prometne prohibicije s nestrpljenjem se očekuje kakav će izvještaj MUP podnijeti Vladi o efikasnosti jednogodišnje primjene Zakona, a posebno o spornih nula promila. Tu međutim nema nikakve neizvjesnosti niti nepoznanica, jer MUP će sasvim sigurno hvaliti efikasnost zakona, kao i uvijek do sada.

S druge strane, to naposljetku uopće nije bitno, jer odluka o sudbini zakona, odnosno eventualnom ukidanju odredbe o nula promila, nije u rukama policije, nego politike.

Prema svim dosadašnjim izvještajima, baziranima na opsežnim statistikama, razumljivo je zašto MUP-ovi prometnjaci stalno hvale zakon. Naime, zaista je zaustavljen i preokrenut negativni trend prometnih nesreća. Druga je priča koliko u tome ima zasluge zakona, a koliko nekih drugih stvari.

U prvih sedam mjeseci ove godine prometnih je nesreća 37,5 posto manje, ozlijeđenih je 18,6 posto manje, a poginulih 10 posto manje nego lani. Podatke o čistih godinu dana primjene zakona, od 20. kolovoza 2004. do 20. kolovoza 2005., naravno još nemamo, ali bit će slični.

Što se pak samog alkohola tiče, statistike dokazuju ono što su otpočetka govorili protivnici nula promila - vozači s manje od 0,5 promila imaju toliko malo udjela u crnim brojkama prometnih nesreća da ne zaslužuju progon. Od ukupno 331 osobe poginule u prometnim nesrećama do kraja srpnja, oni kojima je izmjerena količina alkohola između nula i 0,5 promila skrivili su šest pogibija (1,8 posto).Izmjena zakona na dnevnom redu Vlade i Sabora trebala bi biti već najesen. Mijenjala bi se samo odredba o alkoholu.

Vraća se 0,5 promila?

MUP kao službeni predlagatelj ima spremno nekoliko verzija zakona, ali to zapravo ništa na znači, jer su i kod donošenja aktualnog zakona MUP-ov prijedlog sabornici u potpunosti izmijenili. Kao buduća granica dopuštene količine alkohola spominju se sve brojke između 0,3 i 0,8 promila, a naizglednija je stara granica od 0,5 promila, koja je ionako najviše korištena u europskim zemljama.ž

Pitanje je samo hoće li vrijediti za sve, samo za one koji nisu počinili prekršaj ili će sabornici u posljednji trenutak izmisliti neku treću varijantu.

Zagorje.com/Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook