Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad Pregrada donio prvi rebalans proračuna

Tako su rebalansom predviđeni prihodi u iznosu od 27,9 milijuna kuna te rashodi u iznosu od 28,3 milijuna kuna


Održana je druga sjednica Gradskog vijeće Pregrade. Najvažnija bilo je donošenje I. izmjena i dopuna Proračuna Grada Pregrade za 2021. Naime, planom proračuna od 08. prosinca 2020. godine utvrđen je proračun prihoda za 2021. godinu u visini 25.442.098,00 kuna, rashoda i izdataka u visini 25.631.011,00 kuna, a predviđeni manjak 188.913,00 kuna i planirani preneseni višak od 188.913,00 kuna. Analizirajući izvršenje za dosadašnje razdoblje te procjenu do kraja godine predložen je novi plan prihoda i primitaka proračuna u visini 27.942.107,70 kuna, plan rashoda u visini 28.276.343,04 kune te plan manjka u iznosu 334.235,34 kuna. Preneseni višak iznosi 334.235,34 kuna. Ukupno povećanje izdataka odnosi se na kreditno zaduženje zbog dogradnje dječjeg vrtića i asfaltiranja nerazvrstanih cesta, ali i zbog ostvarenih sredstava iz Fonda solidarnosti EU za projekt zaštite rodne kuće Janka Leskovara.

Uređenje igrališta

„Neke stvari smo morali prolongirati, kao što je uređenje kinodvorane jer, s obzirom da u rujnu prijavljujemo projekt, ove godine neće biti troškova, nego se nadamo sljedeće godine ukoliko ostvarimo projekt. Također, povećali smo iznos za uređenje dječjih i školskih igrališta s obzirom da smo dobili sredstva na natječaju Ministarstva turizma i sporta u iznosu od skoro 250 tisuća kuna, a da bismo ih realizirali, moramo također osigurati svoj udio“, obrazložio je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Uz I. izmjene i dopune Proračuna Grada Pregrade, donesene su i I. Izmjene i dopune Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi za 2021. godinu, I. izmjene i dopune Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2021. te I. izmjene i dopune Programa održavanja komunalne infrastrukture.

Kreditno zaduženje

Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o kratkoročnom zaduženju Grada Pregrade u 2021. godini u ukupnom iznosu od 2,5 milijuna kuna koje je potrebno za premošćivanje kratkotrajnog financijskog jaza zbog povećanog iznosa povrata poreza po godišnjoj prijavi te provedbe projekata dogradnje DV „Naša radost“ i asfaltiranja nerazvrstanih cesta.

Također, donesena je Odluka o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika, kao i Odluka o osnivanju Pučkog otvorenog učilišta Pregrada i imenovanju privremene ravnateljice ustanove, a Gradsko vijeće dalo je i suglasnost na prijedlog Statutarne Odluke o izmjenama i dopuna Statuta Dječjeg vrtića „Naša radost“ te suglasnost za zapošljavanje odgojitelja/ice - 2 izvršitelj/ica na neodređeno puno radno vrijeme.

0sniva se Pučko otvoreno učilište

Donesena je i Odluka o osnivanju Pučkog otvorenog učilišta, u svrhu provedbe neformalnih i formalnih oblika obrazovanja, koje će svojim radom značajnije doprinositi kulturnom životu te obrazovanju odraslih na području grada Pregrade. Za privremenu ravnateljicu imenovana je Draženka Gretić, koja će biti ovlaštena obaviti sve pripremne radnje za početak rada ustanove.


Donesene su i Odluke o davanju suglasnosti Muzeju grada Pregrade za provedbu projekta „Adaptacija zgrade muzeja i knjižnice u Pregradi za pristup osobama s invaliditetom (Faza: II)“ te Gradskoj knjižnici za provedbu projekta „Rekonstrukcija sustava grijanja i uvođenje sustava hlađenja u zgradi muzeja i knjižnice“, oba projekta prijavljena i odobrena u sklopu Programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a donesene su i Odluke o proglašenju NC C-9 Ž2119-Odvojak Strabići - I i NC Pl-1.2 Pl1-Odvojak II-Miklaužić Mario javnim dobrom, kao i Zaključak o prijedlogu mrtvozornika za područje grada Pregrade.
Dodatno, pred vijećnicima se našla i dopuna Dnevnog reda pa su tako donijeli Odluku o izradi II. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Pregrade, s obzirom da su se u razdoblju od usvajanja I. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Pregrade pojavile nove okolnosti koje imaju utjecaj na korištenje i namjenu prostora, a stupili su na snagu novi propisi s kojima je potrebno uskladiti plan i odredbe za provođenje te su zaprimljeni zahtjevi korisnika prostora (fizičkih i pravnih osob) za izmjenu građevinskih područja i planirane namjene.

Vijećnice i vijećnici potom su donijeli Odluku o donošenju Procjene rizika od velikih nesreća za područje Grada Pregrade, a usvojili su i izvješća o radu i financijska izvješća za 2020. godinu Gradskog društva Crvenog križa i Vatrogasne zajednice Grada Pregrade.

Dodajmo i kako je donesen zaključak o pokretanju Javnog poziva za isticanje kandidatura za članove/članice Savjeta mladih grada Pregrade i njihove zamjenike, s obzirom da je dosadašnjem sazivu Gradskog savjeta mladih mandat istekao krajem svibnja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook