Prethodni članak
Sljedeći članak

Šatore su postavili kao od šale, uživali u prirodi i istraživanju, ali od uzbuđenja nisu spavali

U sklopu projekta ‘Težimo izvrsnosti’ najavljen Kamp Osnovne škole Bedekovčina je proradio


Pisali smo u travnju da je Osnovna škola Bedekovčina pred ostvarenjem jednog posebnog, a istovremeno korisnog i lijepog projekta. Riječ je bila o podizanju kampa u blizini škole i učionice na otvorenom. Kako je ovaj projekt saživio, prvih 26 učenika je kampiralo, ne treba posebno govoriti da škola trajno radi na osmišljavanju i realizaciji brojnih programa, projekata i aktivnosti, u školi i van nje. Posebice kroz projekt ‘Težimo izvrsnosti’, ali i ostale nastoji se u čim većoj mjeri koristiti izvornu stvarnost kao ključni izvor znanja. ‘Spojem realne stvarnosti kao izvora znanja i istraživanja te iskustvenog učenja temeljenog na problemskom pristupu, ostvaruju se i razvijaju trajne kompetencije, a učenici su visoko motivirani i zadovoljni ovakvim pristupom i oblicima rada, objasnio je ravnatelj Ivan Paradi. Tako na radionice projekta 'Težimo izvrsnosti’ često redovito subotama i praznicima dolaze učenici koji inače nisu motivirani za redovnu nastavu pa se kod planiranja daljnjih projektnih aktivnosti došlo na ideju za razradu projekta – započinjanje aktivnosti vezanim za pokretanje dugoročnog Kampa OŠ Bedekovčina. Prve godine organizirat će se u trajanju od dva dana i jedne noći, a kasnije bi trajao tri dana i dvije noći, na lokalitetu Parka OŠ Bedekovčina, a u blizini učionice na otvorenom i zgrade matične škole zbog blizine i mogućnosti korištenja sanitarnih čvorova, školske sportske dvorane i kuhinje.

Pod budnim okom pratitelja i instruktora šatori podignuti kao od šale


I kako su isplanirali, tako su i ostvarili. Pred školom se pojavilo šest kvalitetnih dvoslojnih šatora za tri do četiri osobe, 24 komada vreća za spavanje, teleskop, profesionalna meteorološka stanica i komplet za ispitivanje vode i tla. Onog čega su se najviše bojali, jer većina od 26 učenika trećih i četvrtih razreda matične i Područne škole Poznanovec koji su polaznici projekta ‘Težimo izvrsnosti’ nikad nije bilo u takvoj prilici, na iznenađenje svih, a uz pomoć instruktorica Saveza izviđača Hrvatske, Jasne Milašinović i Lucije Rogina sve je prošlo glatko. Osim tog velikog događaja za djecu taj su dan imali još mnogo aktivnosti. Najprije su uz spomenute instruktorice igrali igre ‘Šibice’ i kasnije ‘Otimanje marama’, a između toga radionice o opremama za izlet i, naravno, čvorovima te mnoštvo svega. Zahvaljujući Valentini Hršak i Vesni Šaronja, članicama Udruge ‘Čudesna šuma’ izrađivalo se ložište za vatru, palila se vatra, sakupljale se suhe grančica za ložište i još mnogo toga. Hm, trebalo je napraviti i ručak. Ni to nje bio problem. Djeca i njihova pratnja, učiteljice u školi: Lorena Videk, Marta Kokolić, Jadranka Krušelj, Mirela Juras, Ivana Severin, Danijela Paradi i ravnatelj Ivan Paradi sve su odradili, a naravno da treba tu spomenuti pomoć kuharice Božice Jakuš i kuhara Juraja Stanića koji su se uz mentore brinuli za prehranu učenika tijekom trajanja Kamp-a. A što su jeli? Prvi dan kampa za ručak je bio roštilj! Iako su svi bili uvjereni da će od brojnih aktivnosti svi pozaspati, a legli su iza 23 sata, tomu nije bilo tako. Neki učenici nisu uopće spavali, a neki najviše tri sata. Ipak je to bilo veliko uzbuđenje. Drugi dan proveli su na terenu, na Jezerima. Imali su puno posla određivajući geografski smještaj i položaja te ispitivanja fizikalno-kemijskih svojstava vode. Temperaturu su uspoređivali s temperaturom zraka, uzimali uzorke vode. Upoznati su i s radom tamošnjeg Sportsko ribolovnog društva, a svojevrsna posebna zanimljivost bila je praktična radionica - uvod u pravila sportskog ribolova i ribolov ‘kedericom’ uz asistenciju tamošnjih ribiča.

Ni jedan učenik nije ni spomenuo da bi išao doma

'Dugoročni projekt Kamp OŠ Bedekovčina je zamišljen kao niz odgojno -obrazovnih aktivnosti izraženih kroz integriranu terensku i izvanučioničku nastavu koja je problemski i radno - istraživački usmjerena. Model treba biti takav da polazi od problema za čije rješavanje trebaju znanja/ metodologija biologije, geografije, astronomije, fizike i kemije. To je model stvarnog integriranja jer poveznica nije samo prostor u kojem smo se našli pa u njemu svaka struka (predmet) radi svoje, već se zajednički promišlja o tome kako riješiti problem alatima, znanjima i kompetencijama koje svaka struka (predmet) stavlja u funkciju zajedničkog cilja. Sve pripremne aktivnosti su završene s 26 učenika koji pohađaju projekt ‘Težimo izvrsnosti’ i počeli smo ih povoditi. Baš nitko od učenika ni jednom riječju nije spomenuo da bi išao kući ili da mu nešto ne odgovara, rekao nam je ravnatelj Ivan Paradi, a djeca nisu od ushićenja imala vremena za novinare.

Planovi su dugoročni i tiču se svih koji žele kampirati


Postoji i daljnji plan. ‘Sada planiramo održivi kamp napraviti iz škole, razmišljamo unaprijediti postojeće aktivnosti te ga eventualno staviti na tri dana i dvije noći možda i tijekom šolkske godine.Moramo utvrditi uzrasne kategrije jer nisu sve aktivnosti primjerene za kompetencije učenika, a u nekakvoj budućnosti, kad se mi još usavršimo u pružanju aktivnosti mislimo i možda pružati usluge za druge škole. Ono što bi svakako htjeli je da se aktivira netko od kolega u Savezu izviđača Hrvatske kako bi možda dobili licencu da možemo i mi postati dio Saveza izviđača Hrvatske i da prezentiramo izviđački pokret jer od toga svi mogu imati samo velike koristi, zaključuje nakon prvog kampiranja kod škole ravnatelj OŠ Bedekovčina, Ivan Paradi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook