Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradski oci uvode i porez na neizgrađeno zemljište

Za izgradnju ceste i ostale komunalne infrastrukture u novom dijelu svoje industrijske zone, Grad Zabok kreditno će se z


Za izgradnju ceste i ostale komunalne infrastrukture u novom dijelu svoje industrijske zone, Grad Zabok kreditno će se zadužiti u iznosu od 12 milijuna kuna. Da bi spriječili stagnaciju razvoja zone, gradski oci uvode i «porez na neizgrađeno zemljište», koji će se ubirati samo za zemljišta u zoni.



Grad Zabok za uređenje komunalne infrastrukture u industrijskoj zoni namjerava se, preko Zagrebačke banke, kreditno zadužiti u iznosu od 12 milijuna kuna. Takvu je odluku, naime, donijelo na ovotjednoj sjednici zabočko Poglavarstvo.

-U proračunu za 2006. godinu predviđeno je zaduživanje Grada Zaboka za komunalno uređenje dijela gospodarske zone i u vezi s tim smo proveli javno nadmetanje za pribavljanje novčanih sredstava od strane banaka. Natjecale su se tri banke i povjerenstvo je, kao najpovoljniju, izabralo Zagrebačku banku –rekao je gradski pročelnik Janko Petriček.

-Ovaj prijedlog se upućuje Gradskom vijeću koje verificira tu odluku. Nakon toga se upućuje zahtjev nadležnom ministarstvu i Vladi koja donosi odluku o odobravanju zaduženja –naglasio je gradonačelnik Ivan Hanžek.

Končevski protiv ucjenjivača

U raspravi o kreditu na sjednici Poglavarstva, zamjenik gradonačelnika Krešimir Končevski, postavio je pitanje funkcioniranja u praksi svih gradskih planova u industrijskoj zoni.
-Sve to ima smisla ako će Grad moći otkupiti zemljište u gospodarskoj zoni po nekakvim razumnim uvjetima. No, te stvari se mogu iz dana u dan mijenjati. Dakle, pitanje je kakvi će biti uvjeti za realizaciju kredita u trenutku kad budemo stvarno došli u situaciju da ga aktiviramo. Zbog toga bi se trebali osigurati da taj kredit ima određenu fleksibilnost. Znači, ukoliko će u tom trenutku Grad Zabok imati bolju ideju za ulaganje od one koja se ovog trenutka planira, da ne postoji neka bitna prepreka da tu ideju iskoristimo –rekao je Končevski te pojasnio da bi se moglo ponovo desiti da Grad uloži velika sredstva u izgradnju prometnice, a da onda vlasnici zemljišta nerealno visokim cijenama ucijene Grad. Tada bi sav novac od kredita mogao otići na otkup zemljišta, što u svakom slučaju, kaže Končevski, treba izbjeći. Fleksibilnim kreditom, koji bi se mogao prenamijeniti, smatra Končevski, u takvim bi slučajevima ostavio manevarski prostor gradskoj vlasti da novac od kredita kvalitetnije uloži.

Izvlaštenjem protiv ucjenjivača

-Kredit omogućava fleksibilnost, no, ukoliko je u pitanju otkup zemljišta, moram reći da takva ucjenjivanja vlasnika zemljišta mi možemo spriječiti. Ta zona nam omogućava da mi u njoj proglasimo dosta parkovnog zelenila pa će njihovi unuci i praunuci na tom dijelu zemljišta uzgajati vrbe ili uređivati zelene površine. Što se tiče izgradnje ceste, tu nema te opasnosti jer Zakon o izvlaštenju omogućava lokalnoj samoupravi da se za objekte komunalne infrastrukture izvrši izvlaštenje silom zakona, bez obzira na otpor vlasnika, a cijenu tada utvrđuju sudski vještaci –rekao je Hanžek.

Porez na neizgrađeno zemljište

U smjeru sprječavanja takvih ucjenjivanja i mešetarenja zemljištem, ide i uvođenje poreza na neizgrađeno zemljište, koji će se od ove godine također plaćati u Zaboku, no, samo za zemljišta u gospodarskoj zoni.

-To se odnosi samo na područje sadašnje i buduće gospodarske zone. Iznos za te površine je 5 kuna po četvornom metru godišnje, razrez se odnosi na ovu godinu i primijenit će se na sve one koji nisu građevinski ili na drugi način iskoristili zemljište. Neće se primjenjivati na one kojima su na bilo koji način bili onemogućeni zahvati i postupci izgradnje objekata zbog nedobivanja određenih suglasnosti ili slično. Znači, gdje postoje objektivni razlozi neizgrađenosti zemljišta, porez se neće naplaćivati, no svima drugima da –rekao je Hanžek.

Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook